Spridning bland äldre inte privatas fel

– Att döma ut den svenska äldreomsorgen på grund av privatiseringar för att därmed skylla spridningen av Corona bland äldre på privata aktörer, är ett uttryck för den ständiga viljan att skylla allt ont på kapitalismen.

Det hävdar Gunnar Hökmark, tidigare Europaparlamentariker (M) och nu ordförande i tankesmedjan Frivärld (Stockholm Free World Forum).

Han konstaterar att det plötsligt blivit en självklarhet att den svenska äldreomsorgen är dålig. Det faktum att pandemin har trängt in bland de äldsta och sköraste, oftast redan under hård press av sjukdom och svaghet, sägs vara ett uttryck för att den svenska äldreomsorgen är eftersatt.

– Jag håller inte med, deklarerar Gunnar Hökmark, och fortsätter.

Gör sitt yttersta
Hans uppfattning om den svenska äldreomsorgen när det gäller ”denna svåra uppgift” är att den präglas av människor som ”gör sitt yttersta för att ta hand om gamla och sköra”. Hökmark menar att det självfallet finns undantag som tyvärr är dåliga.

– I många fall är det kommunala verksamheter som brister, bland annat för att de är i majoritet men också för att de även när de brister i kvalitet kan överleva med hjälp av skattemedel.

Brist på regler
Enligt den tidigare Europaparlamentarikern är det ”mer politiskt korrekt att skylla på privata aktörer än på januari-regeringens brist på agerande och den nationella bristen på regler och rekommendationer.”

Debattinlägget har först publicerats i Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.