Standby-el kostar svenska företag miljoner

Standby-läget på elektroniska apparater är en glömd eltjuv som kostar företag och organisationer miljontals kronor varje år. Det visar en undersökning från Kantar Sifo, på uppdrag av molntjänst-bolaget Citrix. 

Samtidigt uppger nästan varannan svensk som jobbar på kontor att de struntar i att stänga av skrivare, datorer och bildskärmar när de går hem för dagen.
Elektronisk utrustning som är i standby-läge, dvs prylar som inte används men är anslutna till elnätet, kan stå för en stor del av den totala elförbrukningen på en genomsnittlig arbetsplats.
Undersökningen, beställd av Citrix, visar att nästan varannan (47 %) kontorsarbetande svensk inte stänger av den elektriska utrustningen när de lämnar kontoret för dagen. 26 procent anger att de själva stänger av elektronisk utrustning men att kollegorna inte gör det.

Männen är sämst
Vidare visar undersökningen att det är männen som är sämst – där är det hela 55 procent som inte stänger av den elektriska utrustningen. Siffran bland kvinnorna är 38 procent.
– Det råder troligen stor okunskap i företag och organisationer om hur mycket egentligen standby kostar. Och inte nog med att elkostnaderna kan bli höga – standby-el påverkar även miljön negativt. Här har ledningen en stor möjligt att få till ett ändrat beteende hos de anställda, säger Suzana Drakulic, Sverigechef Citrix.

Umeå har räknat
   Umeå kommun, en av få i Sverige som kan visa upp siffror på standby-elförbrukning på arbetsplatser, har räknat på att standby-el kan stå för upp till 10 procent av den totala energiförbrukningen under ett år – sammanräknat för Umeå kommun blir det 1,2 miljoner kronor. Läs mer om Umeås enerispararbete här.

Här är fem tips till företag som kan både spara på elkostnaden men även på miljön:

  1. Använd grenuttag med av-/påknapp för att slå av mycket elektronisk utrustning samtidigt.
  2. Skärmar drar el även när datorn är avstängd.
  3. Glöm inte skrivaren/kopiatorn – ett tips är att använda timers då de annars enkelt glöms bort.
  4. Låt inte mobilladdarna sitta i när du går hem – de drar ström även då.
  5. Även de populära höj- och sänkbara skrivborden drar el när de inte används. 

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 10-17 december 2019. Totalt intervjuades 2301 personer i åldern 18–65 år varav 1058 personer i målgruppen tjänstemän (i huvudsak på kontor). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om Citrix
Citrix (NASDAQ: CTXS) vill skapa en värld där människor, organisationer och saker är säkert anslutna och tillgängliga för att göra det extraordinära möjligt. Företaget hjälper kunder att skapa en framtidens arbete genom att tillhandahålla de mest omfattande säkra digitala arbetsytorna som förenar appar, data och tjänster som människor behöver för att vara produktiva samt förenkla informationsteknikens förmåga att anamma och hantera komplexa molnmiljöer. Citrix lösningar används av mer än 400 000 organisationer inklusive 99 procent av Fortune 100-företag och 98 procent av Fortune 500-företag. Läs mer på www.citrix.com

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.