Stockholm till final i innovationstävling

Stockholm har gått till final i tävlingen Mayors Challenge. Tävlingen belönar idéer som på ett eller annat sätt löser större utmaningar och förbättrar livet i storstäder, och vinnarbidraget får fem miljoner euro i prispengar.

Tävlingen arrangeras av stiftelsen Bloomberg Philantropies ich Stockholms idé är att bekämpa klimatförändringarna genom att engagera stadsborna i att framställa biokol. 

Vinnarstaden kommer att ta emot fem miljoner euro för den mest kreativa och genomförbara idén, och ytterligare fyra städer kommer att tilldelas en miljon euro var. Samtliga vinnande bidrag tillkännages i höst. 

Stockholms förslag är att bekämpa klimatförändringarna genom att engagera stadsborna i att framställa biokol, ett organiskt material som ökar trädtillväxt, binder koldioxid och renar regnvatten.

De andra finalisternas bidrag handlar om att lösa några av Europas viktigaste och mest angelägna gemensamma storstadsproblem; ungdomsarbetslöshet, åldrande befolkning, samhällsengagemang, ekonomisk utveckling, miljö-och energifrågor, allmän folkhälsa och säkerhet samt förvaltningseffektivisering.

 – Städer världen över står inför många akuta problem, allt från klimatförändringar till social isolering och ungdomsarbetslöshet. Vi behöver ledare som ständigt stävar efter nya, innovativa sätt att ta sig an problemen i storstäderna, och som sedan delar med sig av det som fungerar till resten av världen, säger Michael R. Bloomberg, filantrop och New Yorks 108:e borgmästare. 

Mayors Challenge 2013-2014 är Bloomberg Philanthropies första tävling i Europa. Tävlingen har tidigare hållits i USA. Europeiska städer med minst 100 000 invånare bjöds in att delta. Totalt skickades 155 bidrag in till tävlingen.

Finalisterna kommer härnäst att delta i Bloomberg Ideas Camp i Berlin, en tvådagarskonferens där ledande regel-, program-, och innovationsexperter kommer hjälpa städerna att stärka och utveckla sina idéer för att få ut största möjliga effekt. Efter mötet, kommer finalisterna att få personlig ledning för att förbereda sina idéer inför slutlig inlämning. Finalisterna kommer att lämna in reviderade ansökningar i mitten av sommaren, och de fem vinnarna presenteras i höst.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *