Stoppar privatiseringar av sjukhus

Den socialdemokratiske sjukvårdsministern Gabriel Wikström vill tillsammans med Vänsterpartiet stoppa privatiseringar av universitetssjukhus. Det framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter (DN Debatt).

”Det finns inom de borgerliga partierna en ideologiskt motiverad övertro på privatiseringar. Vi vill nu förhindra att universitetssjukhusen splittras upp och fragmentiseras. Och säkerställa att de även fortsatt blir kvar i gemensam ägo”, skriver Gabriel Wikström (S) och Karin Rågsjö (V).
Karin Rågsjö
Förslaget går ut på att ändra lagen så att landsting inte får låta andra vårdgivare driva hälso- och sjukvård vid universitetssjukhus. De båda politikerna föreslår även att landstingen inte får knoppa av verksamheter vid universitetssjukhusen.
”På så sätt kan vi hålla samman universitetssjukhusen och säkerställa att dessa strategiska delar av hälso- och sjukvården även fortsatt blir kvar i gemensam ägo och har fokus på sina huvuduppgifter vård, forskning, utbildning och utvecklingsarbete”, skriver Wikström och Rågsjö på Dagens Nyheters debattsida.
Utspelet görs sedan den borgerliga landstingsledningen i Stockholm meddelat att ytterligare ett akutsjukhus ska privatiseras. Se tidigare artikel i OFFENTLIGA AFFÄRER här. http://www.offentligaaffarer.se/2016/08/10/alliansen-i-sll-vill-upphandla-nytt-akutsjuhus/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *