Stor utbildningssatsning i digital transformation

Nu gör bibliotekssektorn sin bredaste utbildningssatsning hittills för att stärka sektorns 1.200 ledare i att leda de lokala folkbibliotekens digitala transformation.

Det sker genom den digitala utbildningen Att leda bibliotekens digitala transformation som lanseras på Kungliga bibliotekets lärplattform Digiteket.

– För att lyckas med digital transformation behöver ledningen öka sina förmågor och gå i främsta ledet, och det är det vi vill uppnå med den här utbildningen, säger Marie Andervin (bilden) på DigJourney som producerar utbildningen på uppdrag av Kungliga biblioteket.

Marie Andervin.

– Nu kan biblioteksledare över hela landet utbilda sig samtidigt och samarbeta kring digitalisering. Det kommer att stärka biblioteksutvecklingen och bibliotekets roll i samhället, säger Kerstin Olsson, Kungliga biblioteket.

Digitalt utanförskap
En miljon svenskar lever i digitalt utanförskap idag i Sverige enligt Internetstiftelsen, och i ett samhälle som blir alltmer digitaliserat är det oerhört viktigt att minska detta utanförskap. En uppgift som Sveriges bibliotek har tagit sig an och där bibliotekens egna digitalisering är en viktig nyckel.

För att lyckas med med bibliotekens egna digitalisering är ledarskapet, och Sveriges digitala strategi lyfter därför digital ledning som ett av fem övergripande mål.

Lärplattform Digiteket
Utbildningen som lanserades 2020-09-21 finns på Kungliga bibliotekets lärplattform Digiteket och är en ny typ av utbildning för plattformen.
– Kursen passar framför allt den som har en arbetsledande roll inom biblioteksbranschen, men alla som arbetar vid ett bibliotek har glädje av innehållet, säger Kerstin Olsson, projektledare, Kungliga biblioteket.

Utbildningen spänner över åtta olika kurser som hänger ihop i ett kurspaket. Den innehåller bland annat 15 videor, åtta poddar och sammanlagt över tio timmar audio- och videomaterial. Bland deltagarna i utbildningen finns externa experter och medarbetare från bibliotek. Utbildningen är licensierad av Kungliga biblioteket under tre år.

Om DigJourney
DigJourney, grundades 2016 i och med lanseringen av metodiken Digital Maturity Matrix och boken Att leda digital transformation. DigJourneys vision är att demokratisera transformation och på så sätt skapa en positiv och hållbar förändring för miljontals. Bolagets ramverk för digital transformation används av över 1.000 verksamheter, och boken har sålt i drygt 10.000 exemplar. DigJourney erbjuder ett ekosystem med digitala verktyg, partners, rådgivning, transformationsprogram, utbildningar och föreläsningar och har uppdrag inom såväl privat som offentlig sektor. www.digjourney.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.