Tävling om barnens drömskola avgjord

Gottfrid, 8 år, på Sunnemoskolan tog hem priset till sin klass i rikstäckande tävling om barnens drömskola, meddelar Parmaco i ett pressmeddelande.


Gottfrid Katzberg, Sunnemoskolan i Värmland.

Under hösten har alla låg- och mellanstadieelever runt om i landet kunnat rita, måla eller bygga sin drömskola. Nu är tävlingen avgjord. Många fina bidrag kom in till Parmacos tävlingsjury och av dem valdes fem finalister ut.

Gottfrid Katzberg i årskurs 2 på Sunnemoskolan i Värmland vann och tar därmed hem priset på 20 000 kr till klassen och en kommande klassresa. Det vinnande bidraget är en färgexplosion som andas lekfullhet och glädje. Parmacos designteam kommer nu att jobba mer med färgsättning framöver när de ritar kommande skolbyggnader.

Klassen kom springande
  När fröken berättat att jag vann kom hela klassen springande mot mig. De lyfte upp mig och bar runt mig medan de ropade ”Gottfrid, Gottfrid, Gottfrid”. Det var jätteroligt! säger Gottfrid Katzberg med glädje och stolthet i rösten.

Gottfrid, som går i årskurs 2, berättar att han förstod att något var på gång eftersom hela klassen tittade lite speciellt på honom och då hans fröken Amanda Spångberg såg glad och lite hemlighetsfull ut.

– Min drömskola har många färger för det blir man glad av. Det finns också vattenrutschkanor och medan man väntar på sin tur är det disco så att man kan dansa. Det ska vara roligt att gå i skolan för då lär man sig mer, säger Gottfrid.

Färg och lekfullhet
Juryns ordförande Vicky Laflamme som också är Parmacos huvudarkitekt i Sverige säger att det var svårt att välja ut de fem finalisterna och att hon särskilt tittade efter saker som hon kan inspireras av när hon ritar kommande skolor:

  Det som förenade de fem finalisterna var färgsättning och lekfullhet. Det är tydligt att det betyder mycket för barnen, och då betyder det mycket för oss också. Vi kommer därför att jobba mer med färgsättning framöver – både exteriört och interiört. Särskilt inomhus blir viktigt då det är där som barnen mest befinner sig. Vi vill ha så gynnsamma skolmiljöer som möjligt för bästa lärandet och vi tycker att varje barn förtjänar en inspirerande lärmiljö. Eftersom det är barn som tävlar lottade vi ut vinnaren bland de fem finalisterna som alla var värdiga vinnare, säger Vicky Laflamme.

Mer färg på ny skola
Till våren ska Parmaco bygga en skolbyggnad i Uppsala och redan då kommer designteamet tänka mer i färg och ha fler kulörer både inne i byggnaden och ute på fasaden. Detta till Gottfrids och finalisternas ära!

De andra finalisterna kommer från Kungsholmens grundskola i Stockholm, Internationella Engelska skolan i Lund, Kyrkbyskolan i Ale kommun och Sörviks skola i Ludvika kommun.

Juryns motivering till det vinnande bidraget: “En slottsliknande färgexplosion med rutschkanor, klätterställning och vad som verkar vara en berg och dalbana! Det är hur vår vinnare i designtävlingen vill ha sin drömskola. Eftersom lärandet ökar när man rör på sig, är motiverad och har roligt så ser vi att Ditt bidrag har många delar som gör en skola till en riktig drömskola. Vi hoppas att vi får lov att låna några idéer från Dig i kommande projekt om framtidens Parmaco-skola!”

Det vinnande bidraget.

Om Parmaco
Parmaco är ett finskt företag som hyr ut egenutvecklade och anpassningsbara byggnader. Framför allt är det lokalbehov inom förskola och skola som snabbt kan åtgärdas. Huvuddelen av husmodulerna tillverkas i egna fabriker. Byggnaderna uppfyller de krav som kommunerna ställer på permanenta byggnader såsom krav inom isolering, ventilation, värme, säkerhet och miljö. Arkitekturen är viktig för att byggnaden ska kunna skräddarsys efter kundens önskemål samt kunna anpassas till omgivningen. Skolorna är anpassningsbara efter skiftande elevantal över tid, och kan därför vara ett tryggare alternativ för kommuner med dålig ekonomi. Sedan 2015 finns Parmaco i Sverige. Läs mer på www.parmaco.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *