Tidigare toppdiplomat grep åhörarna

Den tidigare toppdiplomaten och vice generalsekreteraren i FN, Jan Eliasson, fyllde plenum på torsdagen. Hans tal både berörde och lockade till många skratt.

Trots att Jan Eliasson arbetat på global nivå i den absoluta toppen bland fredsförhandlare och konfliktlösare kunde lyssnarna identifiera sig med hans koncept för att lyckas i en förhandling.

Han delade upp sitt framgångsrecept i beståndsdelarna:

  • Ordet
  • Tidpunkten/tajmingen
  • Kulturförståelse
  • Personliga relationer och personlighet

För egen del har Jan Eliasson använt sig av samtliga dessa kategorier i sina förhandlingar vid konflikthärdar, bland annat Iran-Irak-konflikten på 1980-talet.

Att inse ordens betydelse och att varje nyans kan avgöra väsentligheter i tillvaron är en insikt som Jan fick redan som barn. I arbetarhemmet i Göteborg fanns Tidens lexikon som han bläddrade i som nioåring. Medvetenheten om att det finns så många ord och att vart och ett har sin särskilda betydelse drabbade honom starkt. Senare har en insikt vuxit fram om att ord kan skapa låsningar – men också bytas ut och på så vis öppna dörrar. Ett annat ord eller begrepp än det som först låste positionerna kan åstadkomma samma resultat som det man först avsåg.

Till detta kan läggas tajming – att veta när tiden är mogen för att ta upp en specifik fråga eller föreslå en lösning på ett problem. Kulturförståelse är A och O, att sätta sig in i den andres situation. Ett besök i ett mattmuseum i Teheran under en paus i pågående förhandlingar låste upp ett kritiskt läge, berättade den tidigare toppdiplomaten. En paus som kom till av misstag på grund av en felaktig översättning i ett stekhett rum där alla var trötta. I slutänden ledde den ändå fram till något positivt – för att personliga relationer upprättades när kulturförståelsen fick utrymme. Eliassons intresse för persiska mattor mjukade upp de iranska förhandlarna. När de återvände till förhandlingsbordet hade FN-diplomaten uppgraderats till ”our friend”!

En varm applåd krönte Jan Eliassons tal.

Rättsfall i fokus
Ett antal angelägna ämnen hann penetreras under torsdagen. Dagen inleddes med att justitieråden Helena Rosén Andersson och Åsa Edman, chefsjurist Adda, visade och kommenterade aktuella (och pågående) rättsfall, bland annat kring ramavtal och volymtak.

Sekretess i anbuden togs upp på ett panelsamtal på initiativ av Trä- och möbelföretagen. Hemligstämplandet har gått så långt att branschen själv inser att det inte gagnar någon. Nu vill man öppna upp och öka transparensen. Samtalet blev ett steg i rätt riktning.

Arrangören tackar
Urban Nilsson, vd Hexanova Events och ansvarig utgivare för OFFENTLIGA AFFÄRER summerade på LinkedIn:
– Ett stort tack till alla er som deltog under Mötesplats Offentliga Affärer 2021! Drygt 600 deltog några veckor efter att restriktionerna släppt. Ser fram emot att återses som senast den 7-8 September 2022 när vi kör igen. Stort tack också till våra härliga föreläsare, partners, utställare och vår moderator, samt slutligen vårt kunniga programråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *