Topptalare på Nacka strand

Den tidigare toppdiplomaten, utrikesminister och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson medverkar på Mötesplats Offentliga Affärer hösten 2021. Konferensen hålls på Nackastrandsmässan den 15-16 september.

Förhandling som nyckel till goda offentliga affärer är den rubrik som Jan Eliassons programpunkt fått. Offentliga Affärer / Hexanova Events har haft med honom förut som talare och inslaget har alltid varit högt uppskattat. Utan manus, men ändå strukturerat, personligt, och med global utblick tar sig den tidigare FN-medarbetaren sig an sina ämnen. Ingen lämnas oberörd.

Jan Eliasson.

Vi är mycket stolta
I programbladets text som släpptes nyligen heter det:
Att förhandla är en konstart, för att lyckas med din förhandling bör båda sidor uppleva sig som vinnare. Vi är mycket stolta över att kunna presentera en av världens främsta förhandlare med stor internationell framgång som diplomat och medlare i möten med ledare i samband några av världens största konflikter. Jan Eliasson är diplomaten som krönte sin karriär som vice Generalsekreterare vid FN. Nu är han hos oss för att dela med sig av sina erfarenheter och tips kring förhandlingens enorma kraft i samband med såväl affärer som genomförandet av större förändringar av samhällen.

Allvarligaste utmaningarna
När Jan Eliasson medverkade som PROFIL i Offentliga Affärer 2017 frågade vi honom vilka han då ansåg vara de mest allvarliga utmaningarna som världen stod inför.

– Det första och största är att försöka undvika en kärnvapenkonfrontation mellan Nordkorea och USA. Den andra är att vi på lång sikt måste motverka klimatkrisen och hantera klimatförsämringarna. Frågan om de mänskliga rättigheterna måste alltid ligga högt på agendan, svarade Jan Eliasson.

Och han lade till:
– När det gäller vad som inger hopp så nämner jag först kvinnans framsteg och frigörelse som äntligen sker. Även ungdomar inger hopp i dag. Jag har varit ute i skolor med barnbarnen i fjärde-, åttonde- och niondeklasser. Vi har pratat klimat och hot. Man ska inte bara arbeta för barn utan också med barn, de har mycket att ge! Aktivera den dialogen!

Kunskap och vetenskap
– Till sist vill jag nämna kunskapen och vetenskapen som behövs för att hitta lösningar på de stora utmaningarna: klimatet, energifrågan, transporterna, städerna och hälsofrågorna. Allt detta måste också ske med internationellt samarbete, i FN. Bara tillsammans kan vi lösa dagens problem!

Frågan är vilka utmaningar som han nu kommer att nämna. Den som lyssnar får veta.

Vår sista fråga i PROFIL-intervjun löd:
Hur var det att hamna på listan över ”Sveriges sexigaste män”?
– Tja… /skratt/ det var överrumplande och överraskande.

Läs mer om Mötesplats OFFENTLIGA AFFÄRER här.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *