Tre event igång i Nacka

eFörvaltningsdagarna, Välfärdsdagarna och Publikom – tre arrangemang drog igång på morgonen den 27 oktober i mässan Nackastrand. Seminarier, föredrag, mingel, utställare. Moderatorn Paulina Modlitba bad de som var på ett fysiskt event för första gången efter pandemin att räcka upp handen. Och det var ett antal.

Nacka kommuns KSO Mats Gerdau hälsade deltagarna välkomna till kommunen som han menar legat i framkant länge inom IT, digitalisering och robotlösningar i välfärden.

Därefter äntrade digitaliseringsminister Anders Ygeman scenen. Han hyllade givetvis Sverige och Stockholm och hur landet och huvudstaden ligger till när det gäller digitalisering. Det finns många goda exempel men också några sämre. Ett sådant exempel är Stockholm stads satsning på ett skoladministrations-system samt ett system för IT inom det sociala.

Potentialen för digitaliseringen och dess möjligheter är dock enorma, framhöll Anders Ygeman.

– Vi har bara skrapat på ytan när det gäller att utnyttja digitaliseringens möjligheter, slog han fast. Om vi gör rätt så kan vi bli det land i världen som är bäst på just detta.

Moderatorn undrade HUR Sverige ska agera för att bli bättre och till och med bäst.

Moderatorn Paulina Modlitba och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Ygeman pekade bland annat på att medarbetarna längst ut i linjen måste engageras. Innovationerna når ut längst när man kombinerar IT med professionens kunskaper och erfarenheter.

Från publiken kom också frågor kring digital signering som Ygeman höll med om måste öka i det offentliga Sverige. Integriteten kom också upp. Offentlighetsprincipen gör att de data som redan i dag är offentliga kan upplevas minska den personliga integriteten när alltmer digitaliseras och blir öppnare. Det är inte offentlighetsprincipen som ändras utan den digitala tillgängligheten och därmed upplevelsen hos medborgarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *