Utan kontanter står vi oss slätt

– Vi står oss slätt om vi inte har kontanter som betalmedel när nästa kris kommer! Det menar Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

– Coronakrisen har gjort frågan om beredskap mer aktuell än någonsin. Alla förstår idag att vårt samhälle är sårbart. Nästa kris kanske inte är en pandemi, utan en cyberattack eller naturkatastrof där nätet försvinner. Då står vi oss slätt om vi inte har kontanter som betalmedel, framhåller Björn Eriksson talesperson för Kontantupproret

Nödvändigt behålla
Det är nödvändigt att behålla kontanterna som betalmedel, konstaterar Björn Eriksson i en debattartikel i GP (Göteborgsposten). Om detta var även de medverkande riksdagsledamöterna eniga när Kontantupproret möttes i riksdagen.

Björn Eriksson kritiserar därför Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister, för att inte ta frågan på allvar.

”Minst sagt nonchalant”
– Per Bolund är ansvarig minister, men hans inställning har hittills varit minst sagt nonchalant. I en intervju med Sveriges Radio uttryckte han att han själv ”inte ens har en plånbok”, ungefär som att det är helt onödigt med kontanter.

Björn Eriksson tycker att uttalandet visar att ansvarig minister inte har förstått problemet.
– Kontantfrågan handlar inte om vad som är mest praktiskt, utan om hur vi säkerställer att alla människor i vårt land ska kunna hantera sina betalningar, menar Kontantupprorets talesman.

Mer än en miljon
Han pekar på att det idag finns runt 1,2 miljoner människor i Sverige som av olika skäl inte använder digitala betalmedel.

– På landsbygden kan det vara dålig täckning. Äldre eller funktionsnedsatta har svårt att hantera digitala lösningar med koder och knappar. Utsatta eller förföljda personer vill slippa lämna digitala spår. Det finns även grupper som till följd av tidigare betalningsproblem inte godkänns som bankkunder.

Läs hela artikeln här.

I februari anordnade Kontantupproret ett seminarium i riksdagshuset. OFFENTLIGA AFFÄRER var på plats och bevakade arrangemanget, där representanter från flera riksdagspartier, organisationer, företrädare för olika grupper och andra intresserade medborgare deltog. Läs reportaget här nedan.

https://www.offentligaaffarer.se/2020/02/24/kontantuppror-i-riksdagen/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *