Utländska företag gör svenska sedlar

Svenska sedlar tillverkas av ett amerikanskt företag och mynten i Finland. Riksbanken anser inte att det ingår i kärnverksamheten.
– Jag kan inte tänka mig särskilt många saker som borde vara mer kärnverksamhet i ett land än att ha kontroll över tillverkningen av sina egna sedlar och mynt, säger Carl Schlyter, riksdagsledamot för Miljöpartiet.
Det var i början av 2000-talet som Myntverket såldes till dess finska motsvarighet Rahapaja samt sedeltillverkningen i Tumba bruk till ett amerikanskt bolag, Crane. Uppgifterna nämns i en debattartikel i Aftonbladet 2017-10-13.

Känslig information
Carl Schlyter påpekar att ett amerikanskt bolag lyder under amerikansk lag och därmed kan tvingas till långtgående krav på att lämna ut viktig information till amerikanska myndigheter. Medarbetare baserade i andra länder försvårar polisens kontroll av personal, slår debattören fast. Personal som kan besitta känslig information om hur våra sedlars nya säkerhetssystem är uppbyggda.
Riksdagsmannen menar att om informationen om hur perfekt förfalskade sedlar kan tillverkas kommer ut kan det allvarligt skada landets finansiella stabilitet. ”Vid en konkurs eller konflikt inom eller med bolaget riskerar Sverige att hamna i en mycket svår situation där medarbetare kan lämna bolaget med ytterst känslig information”, skriver han.
– Det finns många exempel i historien länder försökt förfalska ett annat lands valuta i kris eller krigstid, påminner riksdagsledamoten.

Svårare för Säpo
Carls Schlyter menar också att möjligheten för Säpo eller polisen att upptäcka och stoppa sådana försök minskar, om det är ett utländskt bolag, jämfört med om det är ett statligt bolag eller statligt verk som tillverkar våra pengar.
En tillverkning i egen regi medför mindre stordriftsfördelar. På sin höjd leder detta till marginellt högre kostnader för tillverkning vilket med råge uppvägs av en lång rad säkerhetsfördelar, konstaterar miljöpartisten.
Han avslutar:
– Jag (och hur många med mig?) kräver att vi återtar kontrollen över våra sedlar och mynt i statlig regi.
Hela artikeln:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/6mglO/ska-utlandska-foretag-tillverka-vara-sedlar
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *