UV-ljus i kamp mot virus och bakterier 

En helt ny och säker lösning för att bekämpa virus och bakterier i offentliga miljöer har lanserats. Den kan användas på kontor, sjukhus och andra utrymmen där människor vistas. 

Bakom produkten ligger en av utställarna på Mötesplats Offentliga Affärer 7-8 september; UVCSafe, vars representanter på plats tyckte att man hamnat helt rätt för lanseringen.

– Det var trevligt att det fanns en förståelse både för att UVC-teknik är ett viktigt verktyg för friskare offentliga inomhusmiljöer och för problematiken för nya företag att ta sig in på den offentliga marknaden, sammanfattar Nathalie Ornmark, ingenjör och en av medgrundarna till UVCSafe.

Nathalie Ornmark.

– Vi fick en otroligt bra respons från kommuner, de kunde se att detta var något samhällsnödvändigt. Vi har inlett flera bra dialoger om framtiden. Det var kul att få presentera vår produkt för första gången för allmänheten, menar hon. 

OFFENTLIGA AFFÄRER har intervjuat Nathalie och den fullständiga artikeln publiceras i pappersutgåvan an nr. 4 / 2022 med utgivning i mitten av oktober. 

Vilka är UVCSafe och vad gör ni?

– Vi arbetar med en patenterad UVC-ljusteknologi som reducerar 99,9 procent av bakterier, virus och mögel. Det unika är att den används där människor befinner sig och på så sätt kan man minska spridningen av influensa, vinterkräksjuka och självklart även Covid-19. 

Fakta om UVCSafes produkter:

  • Eliminerar 99,9 procent av alla bakterier och virus i både luft och på ytor.
  • Virus och bakterier inaktiveras och förlorar sin förmåga att reproducera sig och kan därav inte fortsätta infektera människor eller föra smittan vidare.
  • Uppfyller EU:s direktiv om gränsvärden för optisk strålning samt den svenska strålsäkerhetsmyndighetens gränsvärden för säkra doser
  • Avger ljus i spektrumet 222 nanometer (nm).
  • Inga biprodukter eller kemikalier.

Korta fakta om UV-strålning

Det finns tre typer av UV-strålning, UVA, UVB och UVC.

UVA-strålning är minst energirik och gör pigmentet i huden mörkt. Strålningen får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden.

UVB-strålning gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. UVB-strålning startar produktionen av D-vitamin i huden.

UVC-strålning är mycket energirik. Den används till exempel i speciallampor för att döda bakterier.Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *