”Våga leda och samverka mer!”

Våga leda och samverka mer kring de möjligheter som digitaliseringen ger! Det var budskapet när en namnkunnig panel fick utveckla sina råd till svensk offentlig sektor vad som behöver göras framöver på digitaliseringsområdet.
I pandeldebatt en deltog Bengt Kjellson, DIGG, Anne Hellenius, CIO på Bankgirot (tidigare IT-chef i Stockholm stad), Åsa Zetterberg, nationell digitaliseringschef, Catrin Ditz, tidigare IT-chef i Uppsala kommun, nu programledare för Storstockholms digitala agenda., Michael Kjeldgaard, chefsarkitekt i den danska gemensamma digitaliseringsstrategin.
Åsa Zetterberg betonade att digitaliseringen ger enorma möjligheter till ny samverkan, men då får inte aktörerna stå stilla. Hon tog fotbollen som exempel. Står du stilla så är du inte med i matchen.
Gap mellan förmåga och möjlighet
Anna Hellenius tryckte på ledarskapet. Det finns ett stort gap mellan förmågan att leda och de möjligheter som digitaliseringen ger, menar hon.
– Många ledare går under radarn. Om man inte gör något som riskerar man inte heller att bli uthängd i media. Medan de som tar initiativ tar en risk, sa hon.
I offentlig sektor tycks man vara mer känslig för kritik än i den privata sfären. Uthålligheten i satsningarna blir därmed lidande. I privat sektor skulle man aldrig hänga ut en chef bara för att det finns barnsjukdomar i inledningen av en satsning, menade hon.
Samla alla
Även Catrin Ditz betonade vikten av samarbete över gränserna och ett minskat stuprörstänkande. När hon började på sin nya tjänst var det just samverkan som hon betonade på frågan från CIO.se om vad som skulle bli roligast med det nya:
– Egentligen detsamma som jag fått göra i Uppsala: gå in i ett område där det finns en massa tydliga möjligheter och drivkrafter och hitta vägen fram, och se till så att alla jobbar på bästa sätt. Att samla ihop alla, verksamheter, it-avdelningar och leverantörer, och lista ut hur vi ska gå till väga. Den typen av problemlösning är riktigt spännande.
 
Bild: Åsa Zetterberg betonade att digitaliseringen ger enorma möjligheter till ny samverkan, men då får inte aktörerna stå stilla. Hon tog fotbollen som exempel. Står du stilla så är du inte med i matchen. Foto: Bo Höglander.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.