”Våga vägra värdegrundsarbete”

Inget värdegrundsarbete i världen kan få idioter att sluta vara idioter, hävdar Nils Karlsson, tidigare kommunalråd (MP) i Malmö.
– Alla som varit med förr vet vad det innebär av onödiga möten, missade deadlines, och i värsta fall gruppövningar med eller utan ärtpåsar. ”Vi ska arbeta med vår värdegrund”, säger man. Och så har man liksom löst problemet.
I en krönika i Dagens Samhälle anför han tre skäl till varför han är skeptisk till värdegrundsarbete.
För det första är svårigheten att förändra människor som när de ställs inför ett akut moraliskt dilemma alltid agerar utifrån sina värderingar. Idioter förblir idioter, helt enkelt.
För det andra så är det uppenbart att det inte finns någon tydlig bild av vad en värdegrund är, menar han. Han tar Malmö stads värdegrund som exempel: ”Jag möter varje människa med förståelse och respekt”, ”Jag har stort engagemang och mod att påverka”, och ”Jag använder min kreativitet för att skapa förbättringar”.
– Jag skojar inte. De tre meningarna är värdegrunden. Det lades åtskilliga arbetstimmar och konsultarvoden på detta, konstaterar Nils Karlsson.
För det tredje så är nästan all tid som används för att ta fram en värdegrund fullständigt bortkastad, slår krönikören fast.
– Den tiden hade kunnat användas till ordinarie arbetsuppgifter. Eller, om man är orsaken till att politiken behövde besluta om det utökade värdegrundsarbetet; att söka nytt jobb.
– Vi har en värdegrund i Sverige. Den kallas lagen, konstaterar Nils Karlsson.
Han avslutar sin krönika med orden:
– Våga vägra värdegrundsarbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *