Vägrar kompromissa om valfrihet

Säg nej till Reepalu. Vi kommer inte att acceptera någon överenskommelse som försämrar stockholmarnas rätt till valfrihet. Det hävdar fyra moderata företrädare i Stockholmsregionen.

”Regeringen måste slänga Reepalus utredning i papperskorgen. Näringsfrihet med konkurrens på lika villkor och tydliga krav med uppföljning är rätt väg”, skriver företrädarna för Moderaterna i Stockholmsregionen på DN debatt.
Undertecknarna är Irene Svenonius (M), tillträdande finanslandstingsråd Stockholms län, Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, Stockholms stad, Kjell Jansson (M), förbundsordförande, Moderaterna i Stockholms län, samt Joakim Larsson (M), förbundsordförande, Moderaterna i Stockholms stad.
De hävdar att en strypt välfärdssektor i grunden skulle förändra Stockholmsregionen till det sämre. ”Elever och människor i behov av sjukvård eller äldreomsorg kommer att drabbas av sämre mångfald, sämre kvalitet och en ytterst begränsad möjlighet att välja”, skriver de.
Småföretag drabbas
Moderaterna befarar även att många småföretagare kommer att drabbas hårt om Reepalus förslag förverkligas. I praktiken kommer företag att slås ut. Debatten utgår från några få stora aktörer men verkligheten ser annorlunda ut, menar de fyra.
I debattartikeln påpekas också att de tio största privata vård- och omsorgsgivarna tillsammans står för knappt 40 procent av omsättningen. Resterande 60 procent består av mindre aktörer. Av de drygt 12 000 vård- och omsorgsföretagen har 93 procent färre än 20 anställda. Sex av tio kommuner med högst andel företagsamma människor i välfärdssektorn återfinns i Stockholmsregionen. Dessa välfärdsföretag drivs främst av kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *