Väktarbolag kan lösa poliskrisen

Polisen är i kris, främst beroende på en obalans mellan uppgifter och resurser. För att polisen ska kunna fokusera på sina huvuduppgifter lägger Säkerhetsbranschen nu fram ett sjupunktsprogram som berör skärningsytan mellan polisens och säkerhetsbranschens uppgifter. 
Programmet lanseras av Björn Eriksson, före detta rikspolischef, ordförande i Säkerhetsbranschen, och Johan Färm, vd, Addici security, och styrelseledamot i Säkerhetsbranschen. Artikeln är publicerad i Dagens Industri (2018-06-11).
De pekar på en undersökning nyligen av Ekot i Sveriges Radio (24 april) som visar att totalt 54 kommuner i Sverige har ordningsvakter som patrullerar på en eller flera offentliga platser.

Anlitar väktarbolag
– I nästan hälften av dessa fall bevakas hela centrum och stadskärnan. I Skåne har mer än hälften av de 33 kommunerna redan anlitat väktarbolag för att komplettera polisen och ännu fler kan tänka sig att göra det (SVT Rapport 15 maj). Vi anser att denna lagmöjlighet bör prövas på betydligt fler platser, skriver debattörerna.
De tycker att det är dags för ett handslag i samhällsdebatten om krisen inom polisen. Säkerhetsbranschen och polisen bör tillsammans med andra aktörer lägga gammalt revirtänkande åt sidan och gemensamt verka för en effektivare ordning, menar de.
– Till politikerna vill vi rikta uppmaningen att sluta med proklamationer och i stället fokusera på praktiska åtgärder för att lösa krisen inom polisen, avslutar Björn Eriksson och Johan Färm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.