Varje årstid har sin charm

30-årsjubilerande Thoresta Herrgård, i nordvästra Stockholm, har finslipat sitt konferenserbjudande med betoning på måltidsupplevelser och värdskap. Förstklassigt avslappnat – är devisen man arbetar efter.

Vintern är vacker på Thoresta Herrgård, med snön och mörkret, när man tänder levande ljus och marschaller. Nere vid båthuset vid Mälaren finns det bubbelpool, vedeldad bastu och en öppen vak för vinterbadsentusiasterna. När våren kommer och det börjar spira och grönska bygger landskapet en känsla av förväntan.

Pernilla Rehnberg, vd på Thoresta Herrgård berättar.
– Vi har ett väldigt vackert gammalt jordbrukslandskap här. Alla årstider har sin fägring. Sommaren med sin grönska och frodighet, och hösten med sin färgprakt, säger hon.

Och årstiderna präglar inte bara omgivningarna – även råvarorna i köket förändras med säsongen.
Kockarna experimenterar fram säsongsspecifika rätter som stimulerar smaklökarna.

– Thoresta har alltid haft hög svansföring när det gäller måltiden. Vi har tilldelats höga poäng i White Guides restaurangbedömningar och nått framgångar i tävlingen Årets Kock. Det är inte så många konferensanläggningar som har den höga målsättningen.

THORESTA HERRGÅRD

Konferenskapacitet: 7 konferenslokaler, upp till 100 personer i parkettsittning

Antal grupprum: 5 stycken

Hotellbäddar: 72 fördelande på 40 rum

Antal restaurangplatser: 80

Läge: Bro vid E18, 35 min från Stockholm, 40 min från Arlanda

Thorestas Bosse Johansson tog sig till semifinal i Årets Kock 2013, och ett besök på konferensanläggningens Facebooksida uppvisar exempel på vad gästerna bjuds på under de omtalade femrättersmiddagarna och den generösa frukostbuffén.

Mat och service, service och mat
Men det är inte bara måltiden som gör konferensupplevelsen på Thoresta, anser Pernilla Rehnberg.
– Även värdskapet är viktigt och vi har vunnit Congrex pris för branschens bästa service.

Faktum är att Pernilla Rehnberg har mottagit Stora Konferenspriset vid två tidigare tillfällen, då genom andra anläggningar. Så någonting gör hon uppenbarligen rätt. Förstklassigt avslappnat – är devisen.

– Gästerna ska uppleva vistelsen som exklusiv men det får inte kännas stelt. Det är personalen som gör trivseln. Vi står till exempel på trappan och hälsar gästerna välkomna, ungefär som man gör när man bjuder in till sitt eget hem.

En viktig aspekt är att se alla gäster som individer.
– Gästerna har i regel olika förväntningar på vistelsen och vi bemöter dem inte som en grupp utan som individer. Vi har inga namnbrickor, utan försöker förmedla våra namn i personliga möten.

Ett levande jordbruk
Thoresta Herrgård byggdes under mitten på 1700-talet. Omgivningarna präglas fortfarande av en gammaldags gårdsmiljö tack vare att det bedrivs ett levande jordbruk kring ägorna.
– Fastighetsägaren familjen Wingård bedriver jordbruk där vi befinner oss.

Där finns även vildsvinshägn, hjorthägn och hästar. Familjen Wingård har även ett eget slakteri varifrån Thoresta köper bland annat vildsvinskorv, som serveras på herrgårdens frukostbuffé.

Ett flisvärmeverk levererar nära nog all den uppvärmning som konferensanläggningen kräver. Verket hämtar sin råvara från energiskogen som växer nedanför Thoresta Herrgård.

– Vi lever nära naturen och vi lägger stor vikt vid ekologiska val. Det är förstås något som alla framhäver, men vi om någon lever upp till det eftersom vi har det inpå knuten.

Besöks av golfentusiaster
Thoresta herrgård är i första hand en konferensanläggning, men välkomnar även privatgäster.

– Det är framförallt golfentusiasterna som kommer hit. Vi har en av Europas absolut finaste golfbanor, Bro hof slott, ett par minuter härifrån. Det lockar hit många internationella gäster.

Hela skalan av konferensbokningar förekommer.
– Det är allt från dagiset Smörblomman till ledningsgrupper inom näringslivet. De kommer hit under lite olika förutsättningar och vi månar om att alla ska känna sig lika välkomna hos oss.

De erbjuder den bokningshjälp som kunderna kan tänkas ha.
– Vi har kompetens att hjälpa våra kunder med behovsanalys och tydliggöra syftet med konferensen. Vill man ha en föreläsare kan vi boka in det, och vill man ha aktiviteter finns det ett stort utbud.

Upplev helheten
Herrgården var tidigare bostad för familjen Wingård. Konferensanläggningen öppnade 1982 och firar alltså 30-årsjubileum. Under december uppmärksammas det med särskilda provsmakningsaktiviteter.

Utöver herrgården finns ett antal kringbyggnader där det ryms både konferenslokaler och logi. Kapaciteten är 72 bäddar, fördelat på 40 rum och den största konferenslokalen rymmer 100 personer. Det är dock ytterst sällan de får bokningar över dagen – gästerna kommer för att övernatta.

– På det sättet får man uppleva helheten. I den här lantliga miljön finns det möjlighet att koppla av. Gästerna anländer i regel med mobiltelefonerna i högsta hugg och i ett högt tempo, men ganska snart kan man märka hur de landar och kan umgås med kollegorna under trivsamma former, säger Pernilla Rehnberg.

Nere vid båthuset vid Mälaren finns det bubbelpool, vedeldad bastu och en öppen vak för vinterbadsentusiasterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *