Vem tar över efter Ida Karkiainen?

I skrivande stund pågår förhandlingar om regeringsbildning, ministerposter och ansvarsområden. En fråga som sysselsätter många i Upphandlarsverige är vem som får offentlig upphandling på sitt bord. Får vi någon som är lika drivande som Ardalan Shekarabi var när han innehade posten?

För en tid sedan rapporterade vi att SOI (Sveriges Offentliga Inköpare) gärna ser en minister för upphandlingsfrågorna i den nya regeringen som tar plats och inte är rädd för att driva förändring.

Martin Magnusson, vice ordförande i Sveriges Offentliga Inköpare (SOI), hoppades att det ska bli en minister ”som också har förmågan att se den stora samhällspåverkan som väl fungerande strategiskt inköp har och som utifrån det kan jobba brett, även tillsammans med andra politikområden, för ökat fokus, förenklingar och förbättringar.”

I samma veva uttalade sig advokat Anna Ulfsdotter (i Upphandling 24). Hon tror att en ny, borgerlig ”upphandlingsminister” kommer att ha ett större leverantörsfokus. Eftersom det rått febril aktivitet under de senaste tre mandatperioderna med mycket aktivitet på området och en hel del ny lagstiftning så bör en ny minister kunna räkna med ”mjukstart”. På sikt hoppas Anna Ulfsdotter att en ny minister ”får upp ångan och driver förändring i likhet med Ardalan Shekarabi”.  

Ardalan Shekarabi, var drivande som ”upphandlingsminister”.

Helt klart torde vara att nuvarande S-minister som haft upphandlingsfrågorna på sitt bord, Ida Karkiainen, får packa sina saker och lämna skrivbordet till en efterträdare. OFFENTLIGA AFFÄRER gillade hennes uttalande om att brinna för ”välfärdens verkstad” – den som hålls i gång av svenska kommuner och sjukvårdshuvudmän (regioner). Vi speglade henne som PROFIL i nr 2 / 2022 av den tryckta utgåvan.

Ida Karkiainens ansvarsområden som civilminister har varit kommunerna och regionerna, den offentliga upphandlingen samt statlig förvaltning. Hon och S-regeringen under Magdalena Andersson har inte haft mycket tid på sig att genomföra större förändringar på upphandlingsområdet. Ida Karkiainen tillträdde den 30 november 2021.

Nu väntar inköpare, upphandlare och många andra med spänning på att få besked om vem som greppar upphandlingsfrågorna i den nya regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *