Viktigt med säkra automatdörrar

Förra året infördes en strängare EU-standard för personsäkerhet i automatiska dörrar. Alla länder i Europa ställer nu enhetliga krav på att tillverkaren och installatören levererar och installerar en automatisk dörr som är så säker som möjligt. Det skriver Kimmo Syrjäläinen, Servicechef, Besam ASSA Abloy Entrance Systems, i en kommande debattartikel i OFFENTLIGA AFFÄRER.
Använder exempelvis en hög andel rörelsehindrade eller barn en dörr med en fullenergiautomatik som gör att den öppnas snabbt så måste den förses med övervakande sensorer och andra hjälpmedel.
En slagdörr på ett sjukhus eller ett dagis som saknar rörelsesensor kan, när den slår upp, fälla eller i värsta fall klämma ett springande barn eller en rörelsehindrad person. Förra sommaren ägde en dörrolycka rum i ett köpcenter i Trollhättan. En äldre man råkade stanna upp på ”fel sida” om en fotocell i en skjutdörr. Dörren gick igen och mannen, som fick dörrbladen på sig, kastades omkull. Mannen ådrog sig en höftledsfraktur av fallet, men det hade kunnat sluta värre.
Dörrinstallatörer som säger sig följa gällande säkerhetsstandard tummar i själva verket på säkerheten av profitskäl, hävdar debattören. Det slående intrycket är att många köpare har valt den billigaste och kanske osäkra lösningen. Rådet han vill ge till ansvariga för att minimera risken för personliga tragedier och skadeståndskrav är att kräva att automatiska dörrar är installerade och underhållna i enlighet med de nya enhetliga kraven.
Hela artikeln läser du i nr. 3 av OFFENTLIGA AFFÄRER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *