Vill bygga säkra skolor som främjar lärande

Parmaco vill se över sina skolbyggnader för att säkra att de ger de bästa förutsättningar för lärande, och att de inte minst är en trygg plats för eleverna
att vara i.

Företaget utlyser därför en rikstäckande tävling för låg- och mellanstadieelever där barnen får måla sin drömskola. Vinnande bidrag får 20 000 kr att användas till en klassresa och Parmaco hoppas samtidigt få inspiration till ny utformning av sina kommande skolor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Hur vill barnen att skolorna ska se ut?

De nya covid-19-tiderna som vi lever i väcker många frågor om hur vårt samhälle kommer att bli när vi kommer ut på andra sidan – och vad som måste ändras framöver.

Måste tänka nytt
– Det diskuteras mycket nu om hur våra framtida kontor kommer att se ut med tanke på att färre nog kommer vara på kontoren även efter covid-19, men nu måste vi även tänka nytt då det gäller skolorna. Frågan om hur Sverige ska få bättre och mer jämlika skolor med bättre skolresultat för eleverna har dessutom funnits på agendan i flera år. Nu vill vi höra från barnen och lärare hur den bästa skolan kan se ut, och vad det är som gör att man lär sig extra mycket, säger Eric Sjöö, regionchef på Parmaco.

Tävlingen inleddes den 9 september och pågår fram till och med den 31 oktober. Alla låg- och mellanstadieelever runtom i landet kan delta genom att skicka in en teckning på hur deras drömskola skulle se ut.

Skräddarsyr skolor
– Vi bygger alltid våra anpassningsbara skolor och förskolor efter kommunens och verksamhetens önskemål och behov. Det är viktigt för oss att kunna skräddarsy våra skolor efter olika förutsättningar, därför bjuder vi nu in och kommer ta intryck från de allra viktigaste, nämligen barnen själva. Det ska bli väldigt spännande att se vad de kommer in med för teckningar, och vi hoppas på att kunna välja olika element från deras bidrag när vi tar fram våra kommande skolor. För vi vill kunna förverkliga drömmen om den perfekta skolan! Vi tycker att varje barn förtjänar en inspirerande skolmiljö som stödjer barnets lärande på bästa möjliga sätt, säger Vicky Laflamme, arkitekt på Parmaco och även ordförande för den svenska juryn som tar fram det vinnande bidraget.

Corona-anpassad skolmiljö
Parmaco bygger förskolor och skolor som kommuner hyr vid behov under en begränsad tid. En skolbyggnad från Parmaco kan vara en förlängning av befintlig skola eller en fristående skolbyggnad med flera våningsplan och specialsalar, som Klaraskolan i Halmstad. Klassrummen är stora och luftiga och storleken kan dessutom anpassas om man nu vill ha större avstånd mellan skolbänkarna. Även lärarrum och kontor är väl tilltagna så att lärarna ska kunna hålla avstånd – vilket kan anpassas än mer. Flödena mellan olika rum kan även optimeras för att undvika trängsel. Detta vill Parmaco nu utveckla ytterligare.

Om tävlingen
Tävlingen startade den 9 september 2020 pågår till den 31 oktober 2020. Alla låg- och mellanstadieelever i Sverige kan delta. Man kan välja om man vill delta på egen hand, i par eller i grupp. Tillvägagångssätt och målarteknik väljer man också fritt. Barnen deltar genom att ladda upp sitt tävlingsbidrag med sin drömskola som foto på adressen parmaco.se/dromskola. En anmälningsblankett behöver även fyllas i och blanketten måste ha en myndig vårdnadshavares eller lärares kontaktuppgifter.

Om Parmaco
Parmaco är ett finskt företag som hyr ut egenutvecklade och anpassningsbara byggnader. Framför allt är det lokalbehov inom förskola och skola som snabbt kan åtgärdas. Huvuddelen av husmodulerna tillverkas i egna fabriker. Byggnaderna uppfyller de krav som kommunerna ställer på permanenta byggnader såsom krav inom isolering, ventilation, värme, säkerhet och miljö. Arkitekturen är viktig för att byggnaden ska kunna skräddarsys efter kundens önskemål samt kunna anpassas till omgivningen. Skolorna är anpassningsbara efter skiftande elevantal över tid, och kan därför vara ett tryggare alternativ för kommuner med dålig ekonomi. Sedan 2015 finns Parmaco i Sverige. Läs mer på www.parmaco.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *