Vill slopa ”onödiga myndigheter”

Svenska offentlig förvaltning ”är proppfull av onödiga myndigheter som tar pengar som annars skulle kunna gå till det viktigaste”. Det hävdar Nike Örbrink, förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU.

– När politiker inte lyckas lösa problemen har instiftandet av en ny myndighet blivit en quick fix, framhåller hon.

Ungdomsförbundet har sammanställt en lista på tio ”onödiga myndigheter” som de anser ”borde slopas så skatten kan sänkas eller statens kärnuppgifter stärkas”.  Ungdomspolitikerna motiverar också varför de anser att respektive myndighet ska avvecklas.

Bland de myndigheter som nämns finns Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Jämställdhetsmyndigheten.

”Förmedlar 1,5 procent av jobben”
Om Arbetsförmedlingen skriver KDU att den kostar 7,8 miljarder kronor och att den utgör en ”kostsam institution som endast förmedlar 1,5 % av jobben i Sverige. Arbetsmarknaden har förändrats och myndigheten har spelat ut sin roll.” Arbetsförmedlingens inköpschef Martin Kruse, tillika ordförande i Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, har beretts möjlighet att kommentera, men avböjt.

Tillväxtverket kostar enligt KDU 1 miljard kronor och ”skapar inte jobb. Det gör företag”.

Jämställdhetsmyndigheten summeras till 75,5 miljoner kronor. ”En myndighet kommer inte skapa ett jämställt Sverige. Lägg pengarna på förlossningsvård och trygghetsinsatser som på riktigt hjälper kvinnor i vardagen”, tycker KDU.

Även DO är onödig
Även Diskrimineringsombudsmannen är onödig, tycker ungdomsförbundet och noterar summan 127,8 miljoner kronor. ”Lägg pengarna på stärkt rättsväsende så fler brott kan utredas”, skriver man.

Inlägget var ursprungligen infört i Expressen och där finns hela listan på de tio myndigheter som KDU pekar ut.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *