Vinsttak värre än löntagarfonder

Den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt sågar regeringens och Vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i välfärden.
Det rapporterar tidningen Entreprenör (2018-02-15) i sin nätupplaga. Regeringens och Vänsterpartiets lagförslag om att införa ett vinsttak i välfärden har fått förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och från juridisk- och ekonomisk expertis. Förslaget framfördes i Ilmar Reepalus utredning och är nu på väg fram som proposition till riksdagen.
”Ett politiskt skifte”
Kjell-Olof Feldt, som också var ordförande i Friskolornas riksförbund mellan 2006 och 2011, sällar sig nu till kritikerna. Förslaget innebär enligt honom ”ett allvarligt politiskt skifte” och
att Socialdemokraterna spelar ett högt spel när partiet fortsätter att driva frågan.
– De här företagen driver ju verksamheter som de enligt lag är fullt tillåtna att driva. Att presentera ett förslag som i princip gör det omöjligt att gå med vinst, och därmed bedriva verksamhet, riskerar att riva upp ett djupt politiskt och ideologiskt sår. Just det vi lyckades undkomma i sista stund i samband med löntagarfonderna, säger Kjell-Olof Feldt till Entreprenör.

”Taktisk miss”
Han anser att förslaget visserligen är en eftergift till Vänsterpartiet, men att Socialdemokraterna också vill framstå som det parti som garanterar att de offentliga medlen går till medborgarnas välfärd och inte till företagens vinster. Vilket är en taktisk miss av regeringen, enligt Feldt.
Istället för att kunna framställa sig som välfärdens försvarare är risken hög för att regeringen istället får ägna mycket tid till att förklara det tekniskt komplicerade förslaget. Det finns inte många svenskar som vet vad ”operativt kapital” innebär eller vilken funktion det fyller.
– Man kommer att få syssla mer med att försvara sitt förslag än att debattera hur vi ska få fler och bättre skolor, kortare vårdköer och en människovärdig omsorg, avslutar Kjell-Olof Feldt.

Fotnot
En av 70- och 80-talets stora politiska strider handlade om löntagarfonderna. I mitten av 70-talet lade LO sitt förslag som skulle leda till att löntagarna på 40 år blev majoritetsägare i de svenska företagen.
Kjell-Olof Feldt fotograferades från pressläktaren i riksdagen den 21 december 1983 i samband med omröstningen i kammaren om löntagarfondernas införande. På papperet framför honom fanns denna dikt:
”Löntagarfonder är ett jävla skit,
men nu har vi baxat dem ända hit.
Sen ska de fyllas med varenda pamp,
som stött oss så starkt i våran kamp.
Nu behöver vi inte gå flera ronder,
förrän hela Sverige är fullt av fonder.”

0 thoughts on “Vinsttak värre än löntagarfonder

  1. Jag känner bara igen de två första raderna i Kjell-Olov Feldts citat. Vad kommer de sista 4 raderna ifrån? Källa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.