Livsmedel – vilka krav bör ställas?
Vilka krav kan och ska offentlig sektor ställa på den mat som upphandlas och som serveras runt om på förskolor, skolor, äldreboenden, m.m.? Denna och liknande frågor stöttes och blöttes i flera panelsamtal under tisdagen i Offentliga Affärers tält vid Strandvägen i Almedalen, Visby.
Civilminister Ardalan Shekarabi var först ut och fick frågor om sin debattartikel i DN (28/6) som skrevs ihop med LRF:s ordförande Helena Jonsson. ”Som inköpare av tre miljoner måltider varje dag har Sveriges offentliga sektor stor möjlighet att påverka matkonsumtionen. I den nya nationella livsmedelsstrategin ska högre krav ställas på djurskydd och miljöhänsyn”, hette det.
Dagens efter replikerade upphandlingsjuristen och doktoranden Andrea Sundstrand att om sådana krav ställs av alla länder i EU så dör den fria rörligheten. Civilministern menar dock att om kraven ställs på rätt sätt och med stöd av den nya Upphandlingsmyndigheten så kan det göras utan att man bryter mot EU-reglerna.
Ardalan Shekarabi hänvisade även till den nationella upphandlingsstrategin, där arbetet kommer att intensifieras under hösten. En livsmedelsstrategi är också under utarbetande i regeringen, men i ett annat departement, Näring. Maja Brännvall, politiskt sakkunnig på detta departement, deltog i Fazers ambitiösa seminarium om ekologiska livsmedel. Frågeställningen var om eko är det enda saliggörande eller om andra krav och hänsyn också ska och kan ställas. Och apropå krav så deltog Staffan Carlberg från KRAV i samma panel, liksom Thomas Eriksson, Menigo, och Harald Rydén, Fazer.
Alla var rörande överens om att eko bidrar till att främja klimat, hållbarhet och andra rimliga krav som kan ställas på offentlig mat. Men Fazer betonar också att man ska köpa med beaktande av säsong under året och tänka på att minska köttkonsumtionen.
Nästa pass hölls i regi av Dining Developement och VD:n Inger Stiltjestrand Svensson i spetsen. I den digra panelen fanns bl.a grossister, myndigheter och andra med koppling till offentliga livsmedel.
Sofia Elmeholt, vinnaren av Årets Handslag och upphandlare i Härnösands kommun, fick berätta hur man kunde genomföra den prisade upphandlingen av livsmedel, bland annat genom att vara tydliga i vilka krav man skulle ställa och vad syftet skulle vara.
Ökad tydlighet är något som Inger Stiltjestrand Svensson efterlyser hos kommuner och landsting. Även Konkurrensverkets Björn Bergström menar att köparen ska definiera mål och syfte innan man bestämmer nivåer för andel ekologiskt och/eller hållbart i livsmedelsinköpen.