Stärk yrkesutbildningarna!

Sverige har överskott på konsulter, kommunikatörer och organisationsstrateger, men lider brist på betongarbetare, elektriker och undersköterskor, yrken som behövs för att vårt land ska fungera.

– Samtidigt sjunker statusen på praktiska arbeten och yrkesutbildningar, framhåller Margareta Barabash, liberal skribent och debattör.

Hon anser att högre utbildning givetvis ska vara ett tillgängligt alternativ för alla som kan och vill läsa vidare. Men alla bör inte studera på högskola eller universitetet.

Kvaliteten försvagas
– När högre utbildning ska anpassas för en bredare målgrupp, måste kraven på studenterna obönhörligen sänkas. Det i sin tur försvagar kvaliteten på utbildningarna. För att rädda både akademin och arbetsmarknaden måste vi således komma bort från idén att det enbart är högskolor och universitet som kan förse människor med kompetens, menar Margareta Barabash.

Hon menar även att akademisk utbildning inte ska vara den enda kompetensen som är värd något på arbetsmarknaden. Att stärka yrkesutbildningarna både resurs- och statusmässigt, samtidigt som man skärper antagningskraven till universiteten, är en bra början, skriver hon på debattplats i Expressen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *