Transportstyrelsen slår tillbaka

Transportstyrelsen har varit naiv igen. Det var rubriken på en ledarartikel i Svenska Dagbladet nyligen. Men myndigheten slår ifrån sig.

Svenskans ledare tog upp att Transportstyrelsen under våren har genomfört en upphandling av registreringsskyltar. Ett tyskt bolag, Tönnjes, vann upphandlingen. Det bolag som i dag har avtalet, SMC (Scandinavian Motorcenter), har överklagat Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

I handlingarna framgår att Tönnjes moderbolag är majoritetsägare i det ryska företaget Znak, vars grundare och storägare är Valerij Andrejevitj Ponomarjov, skriver SvD.

Rysslands rikaste politiker

Andrejevitj Ponomarjov uppges sitta i överhuset i Rysslands federala församling och är enligt Forbes ryska upplaga en av Rysslands rikaste politiker. Sedan 2022 figurerar han på EU:s sanktionslista, då han stödjer Putins krig i Ukraina, framhåller SvD vidare.

I ledaren, signerad Tove Lifvendal, slås fast: ”Svenska myndigheter behöver inse att de numera verkar i en säkerhetsmässig miljö där de riskerar göra sig till nyttiga idioter för främmande makt.” Och vidare: ”Om Transportstyrelsen får sin vilja igenom riskerar alltså känsliga uppgifter att hamna hos rysk underrättelsetjänst.”

”Vi bestrider påståendet”

Transportstyrelsen har en annan syn på saken:
– Vi bestrider påståendet om att vi skulle vara förhindrade att teckna avtal med det tyska bolaget som vann upphandlingen. Vår bedömning är att upphandlingen inte omfattas av sanktionerna mot Ryssland och det finns därmed inget lagstöd för att avslå anbudet från det tyska bolaget som avser att leverera tjänsten, säger avdelningschef Anna Berggrund i ett uttalande.

Anna Berglund, Transportstyrelsen.
Pressbild Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen vill även förtydliga att den som vinner anbudet aldrig får tillgång till VTR, Vägtrafikregistret. Myndigheten förser skylttillverkaren ”med enbart den öppna, offentliga, information som behövs för att tillverka och distribuera skyltar. Transportstyrelsen har rutiner för hantering av känslig information”, heter det på hemsidan.

Får inte överföras

Vidare framhåller Transportstyrelsen att man I upphandlingen ställt krav på att informationen som tillverkaren får ta del av ”inte får överföras till tredjeland (land utanför EU).” Det innebär enligt myndigheten att man vid anbudsutvärdering granskar ifall det finns risk för tredjelandsöverföring. ”Om så vore fallet kan vi förkasta anbudet. Det har inte varit aktuellt i detta fall”, heter det.

Anna Berglund avslutar:
– Vi är fullt medvetna om Rysslands försök att på olika sätt samla information som kan användas mot Sverige. Vi tar frågan om vår information på stort allvar. Det är viktigt för oss att göra rätt.

Bilden på förstasidan. Foto: Liza Simonsson.