En slottspärla i skånsk bokskog
På vackra och tidstypiska Kronovalls Vinslott erbjuds en lugn atmosfär som låter konferensbesökare fokusera på uppgiften.
Byggnaden har anor från medeltiden och har byggts om flera gånger. Den sista stora ombyggnationen gjordes 1896 och det var då Kronovall fick sitt slottslika yttre i fransk barockstil. Innan var det snarare än herrgård.
– Kronovalls Vinslott kallas ibland för Skånes Versailles – förstås i mindre skala men de två byggnaderna har många likheter.
Alla salonger, alla rum och även trädgården är bevarad så som det såg ut efter ombyggnationen. Här finns inga moderna konferenslokaler och inga moderna rum.
– Slottet är inte moderniserat, och det är ett medvetet val.
Därmed erbjuder man en unik miljö.
– För varje år som går blir vi mer och mer unika allteftersom andra konferensanläggningar moderniseras.
Det innebär dock inte att man behöver sakna varken trådlöst nätverk eller projektor. Däremot kan mobiltäckningen vara begränsad. Väl innanför dörrarna upptäcker gästerna snart att slottets tjocka väggar gör mobiltäckningen obefintlig.
Fredrik Axelsson säger att besökarna sällan ser det som ett problem – tvärtom.
– Då kan man koncentrera sig på uppgiften under konferensen.
Han tror att vi alla skulle må bra av att stänga av mobiltelefonen under perioder.
Ett relativt litet sällskap kan disponera hela slottet för sig själv.
– Många av våra konferensgäster som bokar över natten uppskattar att man får hela slottet för sig själv. Vi har 23 rum, totalt 45 bäddar, säger Fredrik Axelsson.
I stallet istället
På slottet finns ett flertal salonger i olika storlekar som används för möten. I den största konferenslokalen ryms cirka 100 personer i biosittning. Det i första hand den lokal som används för stora sällskap, men för ännu större behov finns andra lösningar.
– I spannstallet finns ett öppet våningsplan där vi kan ställa i ordning en seminarielokal för uppemot 200 gäster.
Spannstallet var som namnet antyder slottets stall, där man hade hästar och förvarade djurfoder.
De mindre konferensrummen utgörs av slottets praktfulla salonger som utrustas efter önskemål. Lokalerna rymmer 10-60 personer.
Vin tillverkas i källaren
Slottets historia är brokig och spännande. Bland tidigare ägare fanns bland annat en man som via mutor adlade sig själv och en dansk riddare som fick Kronovall av den danska kungen som tack för lång och trogen tjänst.
Greven och grevinnan som ägde Kronovall på 1990-talet skänkte det till Riddarhuset i Stockholm. De arrenderar ut det till Kiviks Holding som driver verksamheten på slottet sedan 1996. Det var då man började med vinproduktionen. I en gammal iskällare gömd under marken lagrar man det egna mousserande vinet, Kronovalls Vinslotts Tirage.
– Det tillverkas enligt Champagnemetoden. Råvinet kommer hit på flaska och jäser sedan i vår källare i tio år. Därefter färdigställs vinet i Kivikfabriken, förklarar Fredrik Axelsson.
Närodlat och säsongsbetonat
Restaurangen på slottet drivs av Tomas Drejing, en ikon inom svensk gastronomi och mannen bakom den ansedda och belönade restaurangen Petri Pumpa. Restaurangen på Kronovalls Vinslott drivs i Petri Pumpas anda vilket innebär närodlat och säsongsbetonat.
– Tomas Drejing anpassar menyerna efter vad som erbjuds under säsongen och därför kan våra menyer variera mycket.
Det bästa ur säsongens skafferi väljs från Skånes gårdar. Mat och vin är det som lockar mest gäster till Kronovalls Vinslott.
Där finns även flera aktiviteter att boka i samband med konferensen. Champagneprovning inleds med ett glas bubbel i foajén samtidigt som gästerna blir upplysta om slottets historia. Därefter blir följet ledsagade ner till iskällaren och får provsmaka produkterna som lagras där.
– Många väljer även att fortsätta med en sittande vinprovning uppe på slottet, då tre röda viner avsmakas, berättar Fredrik Axelsson.
En annan populär aktivitet är matlagning med kockarna i köket. Vem är företagets mästerkock?
I köket står den gamla spisen fortfarande kvar men i övrigt är köket modernt, som enda undantag på slottet. Miljön på slottet inspirerar också till kreativa aktiviteter. På vintern får man vara med och koka glögg i slottets gamla smedja eller lösa mordmysterier lagom till middagen. I närområdet erbjuds även en mängd friluftsaktiviteter av olika slag.
Slottet ligger mitt i en skånsk bokskog och omgärdad av grönska. Det finns också en vallgrav runt hela slottet. En gång i tiden anlades en klassisk engelsk park och den framträder även om den fått växa upp lite på senare år. Den som behöver inspiration kan med fördel förirra sig i parkens labyrinthäck av buxbom i klassisk barockstil.