Fjärrvärmedrift – en kritisk funktion
Trenden att i kommunerna spara på teknik och funktionalitet inom de driftcentraler som kontrollerar fjärrvärmen kan innebära livsfara för stora delar av vårt samhälle. Sjukhus förlitar sig helt på att fjärrvärmen fungerar, för att ta ett exempel.
Det menar Mikael Bergqvist, Sverigechef, TM Group, och varnar för trenden. Att upprätthålla överblicken och effektiviteten i kommunala driftcentraler har blivit en rejäl utmaning, slår han fast.
Här följer debattartikeln, exklusiv för OFFENTLIGA AFFÄRER:
Fjärrvärme har en dominerande ställning som uppvärmningsform i Sverige. Fjärrvärme kontrolleras av driftcentraler vars funktion är att övervaka verksamheten, larma vid avbrott, lokalisera felet och agera.
Inom finansbranschen tolereras inga avbrott, utan man ser kostnaden att säkra verksamheten i relation till kostnaden för uteblivna intäkter. Här övervakas bankernas system av driftcentraler som bygger på ny smart teknik. Teknik som samarbetar, för att säkerställa 100 procents funktion och effektivitet, helt enkelt alltid fungera.
Gammal teknik
Inom kommuner bygger man istället driftcentraler på gammal teknik, eftersom man ser inköpskostnaden som den viktigaste parametern. Istället för att tekniken samarbetar, krävs separat hårdvara för varje system. Det är inte ovanligt att en operatör i dag arbetar med sju olika tangentbord samtidigt, lika många möss, separat hårdvara till varje system, samt dussintals övervakningsskärmar.
Skrivborden i driftcentralerna har snabbt vuxit i längd till att bli fem meter långa. Att upprätthålla överblicken och effektiviteten i kommunala driftcentraler har blivit en rejäl utmaning.
Minskad effektivitet
Genom att fortsätta bygga på gammal teknik och addera ny utrustning för varje ny enhet som driftcentralen ska hantera, minskas effektiviteten. Det blir till slut omöjligt för operatören att veta vilken utrustning som hör till vilket system. Idag finns helt nya möjligheter att bygga driftcentraler med multifunktionella tangentbord och integrerade skärmar där samtliga system integreras.
Minimal kostnad
I Sverige finns fjärrvärmenät i 580 orter och antalet växer kontinuerligt på grund av att värmebehovet är så geografiskt koncentrerat, att värme kan distribueras till en minimal kostnad. För offentliga verksamheter är det därför fördelaktigast att ansluta sig till fjärrvärmenätet, både ekonomiskt och ur miljösynpunkt.
Handlar ytterst om människoliv
Driftcentraler som övervakar dessa samhällskritiska enheter kan därför inte få stå tillbaka för kommunernas spariver. Kraven måste vara desamma som kraven inom finanssektorn – att se kostnaden att säkra verksamheten i relation till avbrott. Här handlar det om kritiska funktioner, människor och ytterst om människoliv.
Debatt: Mikael Bergqvist, Sverigechef TM Group