Historia och kultur på Fars Hatt

Hotell Fars Hatt i Kungälv är ett stadshotell med anor långt bak i tiden. Från början låg här ett värdshus som öppnades 1684. Numera erbjuder man ett brett program för konferens- och affärsgäster, privatboende, men har också en trevlig restaurang liksom ett spännande nöjesutbud.

– Vi har ett brett utbud med många lokaler för konferensgäster, som vi erbjuder en god konferensservice, säger Magdalena Berg, hotellchef på Fars Hatt.

Konferensbeställaren får här goda möjligheter att själv påverka upplägget, både rent praktiskt, men också när det gäller maten.

– Vi lyssnar på vad konferensgästerna vill ha och anpassar oss efter det. Vi är inte statiska, utan lyhörda, säger Magdalena Berg.

Väl tilltaget
Hotellet serverar väl tilltagna portioner med mat och för gästerna finns det alltid kaffe, te och bräck ifrån Bräckboden, den affär där ett större kexföretag säljer direkt från fabrik.  Vill man få en extra kopp kaffe, finns det alltid i hotellets lounge.

Grupperna som bokar konferens varierar, från både privat och offentlig sektor. Den största konferenslokalen tar 180 konferensgäster, men det finns flera mindre rum för fem till tio konferensdeltagare och uppåt.

– Vi byter säsong, allteftersom, från slutet av augusti till början av juni har vi mycket konferensgäster, men under sommaren är det ett mer familjebetonat hotell med privatgäster, säger Magdalena Berg, som tillägger att de har en stor restaurang, dit alla sorters gäster kommer året om.

Hotellet har också festvåningar för till exempel bröllop och andra högtidsstunder. Festvåningarna är ett bra komplement till konferensverksamheten, eftersom konferensgästerna kan sitta enskilt där, om de så önskar.

– Om det är större grupper på konferens har de också tillgång till scen och dansgolv i vår stora restaurang, säger Magdalena Berg.

I varje nummer av Offentliga Affärer presenterar vi ett konferenshotell.


FAKTA FARS HATT
Konferenskapacitet: 8 konferenslokaler med plats för 180 personer i den största
Antal grupprum: 12 stycken för 8 personer/ rum
Hotellbäddar: 200 fördelande på 114 rum
Antal sviter: 6
Antal restaurangplatser: 450
Avstånd: 17 km till Göteborgs centrum, 17 km till Göteborg City Airport, 40 km till Landvetter, 280 km till Oslo

Stenkällaren.

Familjärt värdshus
Atmosfären på hotellet beskrivs som familjär med värdshuskänsla. Medarbetarna är ett väl sammansvetsat gäng, som tar hand om gästerna.

– Vi har mycket stamgäster som kommer tillbaka. Vi är inte det nyaste och mest moderna hotellet men vi har en lång tradition och mycket kunskap ryms inom våra väggar, säger Magdalena Berg.

Huvudbyggnaden på Fars Hatt invigdes år 1958, efter att den tidigare Stadskällaren brunnit. Hotellet fick sitt namn efter en namntävling i Göteborgs-Posten. Men för historiskt intresserade konferensgäster finns bland annat kommendanthuset från 1700-talet att tillgå.

– Närheten till Bohus Fästning är en klar fördel. Vi jobbar mycket med guidade visningar, medeltida femkamper och skattjakter där, vilket också utgör en stor del av våra aktiviteter, säger Magdalena Berg.

Tidsenligt 1700-tal
1700-talsafton är en annan trevlig aktivitet, då en traditionell 1700-talsmiddag serveras av medarbetare i tidsenlig klädsel. Gycklare, magiker och en trubadur brukar också förgylla en sådan afton. Efter det blir det hasardspel i kommendanthuset.

På baksidan av hotellet finns en stor utomhuspool, som är öppen sommartid och två utomhusbubbelpooler som används året runt. Här finns också en stor trädgård, där man bland annat kan spela kubb.

Ett bra tips till någon som vill boka konferens på Fars Hatt är att vara ute i god tid och fundera några minuter extra på hur man verkligen vill ha det och vad man har för syfte med sin konferens. Om medarbetarna på Fars Hatt får denna information finns alla möjligheter att genomföra en riktigt lyckad konferens.

– Kom gärna hit och titta. Ser man med egna ögon blir det lättare att binda ihop säcken och det ger också en chans att träffa oss som jobbar här, säger Magdalena Berg.

För den som är intresserad av choklad, whisky-, champagne- eller vinprovningar, finns möjligheter att efter middagen ordna en provning i stenkällaren från 1812.
– Vi har en bred meny med god mat, säger Magdalena Berg.

Till lunch serveras dagens buffé. Den innehåller bland annat rikligt med sill, sallad, två varmrätter, soppa, lättöl, kaffe och hembakad kaka. För konferensgästerna är det alltid en trerätters middag, där konferensbokaren själv väljer menyn.

– Frukosten är riklig med både varmt och kallt, mycket nötter, müsli och fröer, som gästen själv får blanda, säger Magdalena Berg.

Till frukosten finns också hemgjorda smoothies, färskt bröd, äggröra, bacon, ost, salami, skinka, kaffe, te, småkakor, fil, bär, russin och fruktsallad.

Fredrik Moback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *