Konkurrensverket kritiserar Göteborg

Att i upphandlingen ställa krav på att leverantören ska ha tecknat kollektivavtal stred mot proportionalitetsprincipen.

Den bedömningen gör Konkurrensverket i ett tillsynsbeslut angående Stadsfastighetsnämnden i Göteborgs kommun. (Tillsynsbeslut 2025-02-10, Dnr 429/2024).

Marie Östman, GD, Konkurrensverket.
Foto: Konkurrensverket.

Det framgår av Konkurrensverkets webbplats. Där heter det att Konkurrensverket har granskat Stadsfastighetsnämnden i Göteborgs kommuns upphandling av entreprenadtjänster som annonserades den 8 februari 2024 och funnit att Stadsfastighetsnämnden i Göteborgs kommun har agerat i strid med 19 kap. 2 § lagen (2016:1145) om offentlig upphandling genom att i upphandlingen ställa krav på att leverantören ska ha tecknat kollektivavtal.

Stred mot EU-principer

I tillsynsbeslutet får Stadsfastighetsnämnden i Göteborgs kommun, kritik för sitt agerande.

Konkurrensverket bedömer att kravet stred mot proportionalitetsprincipen. Principen innebär att alla krav som ställs vid offentlig upphandling dels måste ha en koppling till kontraktsföremålet, dels inte får gå utöver vad som är nödvändigt för den aktuella upphandlingen.

Tillsynsmyndigheten menar att det gick att ställa krav som var mindre ingripande för att uppnå ändamålet med kravet på kollektivavtal, såsom krav på minimivillkor för arbetstagare avseende exempelvis löner.

Konkurrensverket bedömer även att kravet stred mot principerna om ickediskriminering och likabehandling. Detta då såväl svenska som utländska leverantörer som inte accepterade att bli kollektivavtalsanslutna, men som hade kunnat uppfylla exempelvis krav på minimivillkor för arbetstagare, inte kunde uppfylla upphandlingens krav utan att det fanns sakliga skäl för det.

”Gör på rätt sätt”

I Upphandling24 förklarar Marie Östman, generaldirektör, Konkurrensverket, att hon ser positivt till att upphandlande myndigheter ställer krav på schyssta villkor i samband med upphandling, men att det måste göras på ett sätt som är i enlighet med lagen om offentlig upphandling.

Magnus Johansson, Företagarna.

Upphandling 24 rapporterar även att organisationen Företagarna lyfter fram tillsynsbeslutet ”som en viktig seger”. Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens, säger att Konkurrensverkets beslut ”är en stor vinst för alla företag som valt att inte teckna kollektivavtal och som därmed har rätt att lämna anbud i offentlig upphandling.”