”Läget är mycket allvarligt”
– Läget är mycket allvarligt. Den höga arbetslösheten riskerar att bita sig fast, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
Detta apropå att arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs konjunkturprognos visar på fallande tillväxt, låga investeringar och hög arbetslöshet. Konjunkturprognosen lades fram den 17 september 2020, bara dagar innan regeringen presenterade sin budgetproposition för riksdagen den 21 september 2020.
”Grönt återstartspaket”
I den föreslår regeringen, enligt egen utsago, ”ett kraftfullt grönt återstartspaket för svensk ekonomi, men också långsiktiga reformer för att bidra till att lösa samhällsproblemen.” Sverige ska jobba sig ur krisen och bygga ett bättre och mer hållbart samhälle än det var före pandemin, heter det.
Finansminister Magdalena Andersson.
EU-fond medfinansierar
Därför föreslås omfattande finanspolitiska stimulanser med reformer på drygt 105 miljarder kronor 2021 och drygt 85 miljarder kronor 2022. Medel ur EU:s återhämtningsfond väntas bidra till finansieringen.
Organisationen Svenskt Näringsliv välkomnar lättnaderna i bolagsskatten och den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, vilket är några av nyheterna i budgetpropositionen.
”Bra åtgärder, men inte nog”
– Det är bra åtgärder i linje med vad vi har föreslagit, men inte nog för att få fart på investeringar och jobb, tycker vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
Arbetsgivarorganisationen pekar på att Sverige ännu befinner sig i en mycket djup lågkonjunktur. Organisationens egen konjunkturprognos visar på fallande tillväxt, låga investeringar och hög arbetslöshet. Man spår att BNP i år minskar med 4,4 procent för att vända upp med 3,2 procent 2021 och tre procent 2022. Arbetslösheten väntas hamna på 8,7 procent 2020 och stiga till 9,5 procent nästa år. Den spås minska till 8,6 procent 2022.
Extremt låga nivåer
– Konjunkturbarometrar och inköpschefsindex har börjat vända uppåt något, men från extremt låga nivåer. Tillväxttappet är stort och vi är inte tillbaka på de nivåer som rådde före krisen förrän under andra kvartalet 2022, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
Hon ser en stor utmaning i arbetslösheten som under det tredje kvartalet troligen blir den högsta sedan 90-talskrisen. När detta skrivs är 475 000 personer inskrivna som arbetslösa.
– Läget är mycket allvarligt. Den höga arbetslösheten riskerar att bita sig fast, säger Bettina Kashefi.
Artikeln uppdateras. OFFENTLIGA AFFÄRER söker personer som kan kommentera höstbudgeten och svensk ekonomi ytterligare.