Lobbying – en demokratisk rättighet

Demokratins stärks av att individer, organisationer och företag har kontakter med politiker. Det menar  den tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Han har de senaste 15 åren verkat som europaparlamentariker, en politisk miljö som domineras av lobbyism, enligt en vanlig beskrivning. ”Jag har upplevt mer lobbying än de flesta. Och jag känner inte igen mig den beskrivning och debatt som nu spelas upp”, framhåller han i en debattartikel i Dagens Industri.

Rätt att påverka
Inlägget görs med anledning av avslöjandena om Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis relation till lobbyister. Detta har bland annat väckt nya krav på ny lagstiftning och reglering av lobbying och politisk påverkan. Men enligt Fjellner har Teknikföretagen eller Scania samma rätt att påverka politiken som Naturskyddsföreningen eller Kommunal.

Den politiker som på allvar vill ta sig an att minska koldioxidutsläppen från tunga transporter men inte är öppen för att ta intryck av Volvo eller Scania gör helt enkelt inte sitt jobb, slår debattören fast.

Grundläggande
Fjellner pekar på att begreppet Lobbying felaktigt används för att stämpla politisk påverkan som demokratiskt tveksam. ”Sanningen är snarare att det är en demokratisk rättighet. Rätten att kontakta och försöka påverka den som fattar beslut är grundläggande i en demokrati”, menar den tidigare Europaparlamentarikern och fortsätter: ”Det är en rättighet var och en av oss har som privatpersoner, men även i förening med andra oavsett om vi kallar oss Sveriges Ornitologer, Byggnadsarbetarförbundet eller Transportföretagen.”

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *