Riksdags-nej till arbetsrättsliga krav
Riksdagens finansutskott säger nej till regeringens förslag om arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar.
Det rapporterar Dagens Industri. Därmed står det klart att Stefan Löfvens regering drabbas av ännu ett nederlag i riksdagen. Utskottet tillstyrker dock förslaget om nya lagar kring offentlig upphandling men avslår de kontroversiella delarna om att myndigheter ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester för anställda hos de som levererar varor eller tjänster till det offentliga.
Utskottet säger också nej till regeringens förslag om att ge upphandlande myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension. Enligt utskottsmajoriteten riskerar det att missgynna svenska företag.
”Lämpligt och korrekt”
Helena Rosén Andersson, Advokatfirman Lindahl, säger i en kommentar till OFFENTLIGA AFFÄRER:
– Om detta stämmer så är det en lämplig och korrekt bedömning. Advokatfirman Lindahl har i flera sammanhang framhållit problematiken med att de förslaget om de svenska reglerna om arbetsrättsliga villkor är oförenliga med de upphandlingsrättsliga principerna och med den svenska kollektivavtalsmodellen.
Hon tillägger:
– Det är också viktigt att upphandlingslagarna med övrigt innehåll kan införas så snart som möjligt under 2017, eftersom Sverige är i dröjsmål med att genomföra direktiven.
Civilministern förvånad
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarig för frågan i regeringen och nämner åter Sverigedemokraterna, vars stöd regeringens i det längsta hoppats på i detta. Han uttrycker förvåning över att SD och de borgerliga partierna ”tar ställning för att vi ska fortsätta att missgynna seriösa, svenska företag som betalar schysta löner, för det är precis så det är i dag”, säger han till TT, enligt DI.
Enligt ministern innebär finansutskottets förslag att Sverige får en ofullständig implementering av EU-rätten. De delar av EU-direktivet som handlar om arbetsrättsligt skydd för löntagare kommer inte att implementeras, ”så vi riskerar att få EU-böter också”, säger ministern.