Unga trakasseras på nätet
– Det är en väldigt skrämmande värld där ute! Men det finns alltid något vi kan göra för att göra det bättre. Så sa Frida Boisen är journalist, krönikör och programledare, på Trygg & Säker nyligen.
Näthat, näthot & övergrepp – Trolljägaren om en svart värld på nätet var rubriken på hennes programpunkt. Frida Boisen är sedan 2018 en av programledarna i Trolljägarna som hon och Robert Aschberg mottog TV-priset Kristallen för som Årets fakta- och samhällsprogram 2020. År 2015 skrev hon Digital succé – Så lyckas du med sociala medier och 2018 gav hon ut boken Digital passion – Så vinner du med sociala medier.
– Det är inte lätt att vara 14-åring på nätet i dag. Jag vet för jag tog en identitet som 14-åring på nätet för att studera detta, berättade Frida Boisen.
Hon mötte män som var helt besatta av 14-åringar, som talade om vilka trosor hon skulle ha, hur hon skulle ha håret.
Maniska män
– De var helt maniska, kunde lämna sina projektledarmöten och gå in i andra rum, ta bilder på sina kön, berättade Frida Boisen bland annat.
När hon konfronterade några av männen hade de alltid en ursäkt. ”Jag är ledsen, det här är första gången”, sa flera. Eller ”jag har ett starkt bekräftelsebehov”.
Frida Boisen varvade sitt föredrag med berättelser och fakta. Som att hälften av alla ungdomar har kommit i kontakt med en sexköpare på nätet. Eller att hälften av alla unga tjejer har drabbats av att någon velat att de ska skicka avklädda bilder. Två procent av alla unga har tagit emot ersättning för sex på nätet.
Till de föräldrar som vill värna sina barn som råkar ut för denna typ av trakasserier ger hon en rad tips.
Fråga barnen, fråga skolan
– Fråga barnen om de råkat ut för sexuella övergrepp på nätet, fråga skolan om de har strategier för att hantera, agera, tipsa andra om du ser ett barn som far illa, uppmanade Boisen.
Hon rekommenderade Caroline Engvalls bokserie om Nollan som tar upp den här sortens problematik.
Frida Boisen.
Mycket positivt
I sitt föredrag förnekade inte Frida Boisen att det finns oerhört mycket positivt på nätet, men så finns skurkarna som förstör så mycket. De flesta lägger i snitt är tre timmar per dag på sin mobil. Många jobbar helt i en digital värld. Man träffas, säljer, har möten, shopar. 65 procent av våra liv utspelas digitalt. Även baksidorna flyttar in i nätet förklarade Frida Boisen.
– När vi lägger så mycket tid på nätet så måste även rättssamhället hänga med, var en av hennes slutsatser.