Svenska staten äger bolag i Ryssland

Trots pågående ryskt angreppskrig i Ukraina och utökade sanktioner mot företag som handlar med Ryssland är svenska staten ännu delägare i ett ryskt aktiebolag ihop med staden Sankt Petersburg. 

Riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist (C ) finner det orimligt att Sverige kan fortsätta få hyresintäkter från Ryssland samt att den svenska regeringen ännu inte avvecklat ägandet. 

Elisabeth Thand Ringqvist.
Arkivbild.

I en skriftlig fråga till utrikesminister Tobias Billström (M) i riksdagen undrar hon vilka åtgärder ministern och regeringen har vidtagit för att avveckla ägandet i Sweden House, mot bakgrund Rysslands anfallskrig mot Ukraina. 

Tobias Billström. Foto: Johan Ödman

Utrikesminister Tobias
Billström. Arkivbild.

I sitt svar anger utrikesministern bland annat följande:

Mitt och regeringens fokus har i närtid legat på att avveckla generalkonsulatet under ordnade former trots den begränsade tid som medgavs för avveckling. Det sista steget i avvecklingen av generalkonsulatet är att hyreskontraktens uppsägningstid ska löpa ut.

I fråga om en möjlig avveckling av svenska statens minoritetsandel i Sweden House måste såväl bolagsordning som lokala och svenska rättsliga förutsättningar för avveckling tas i beaktande.

Centerpartisten Elisabeth Thand Ringqvist, förutom riksdagsledamot även ledamot i näringsutskottet och krigsdelegationen, tycks inte nöjd:
– Att ta sig ur ett ägande på ett ordnat sätt kan inte ta mer än ett år. Det har tagit snart tre år, säger hon till tidningen Altinget och tillägger att ägandet försvagar regeringens arbete med att driva på för sanktioner mot Ryssland, bland annat inom EU. 

Texten uppdateras. OFFENTLIGA AFFÄRER har sökt Elisabeth Thand Ringqvist för ytterligare kommentar.

Bilden på förstasidan: Arvfurstens palats där Utrikesdepartementet och utrikesministern har sina kontor. Foto: Regeringen.