Sverige brister i digitalisering

Sverige står sig väl i termer av datorisering, men brister fundamentalt när det gäller digitalisering. Det hävdar Johan Magnusson, professor i informatik vid Göteborgs universitet och SCDI (Swedish Center for Digital Innovation).

– Indikatorerna behöver mäta det vi vill styra, det vill säga digitalisering, inte antal kilometer kabel och e-tjänster, säger han till OFFENTLIGA AFFÄRER som ställt frågor till honom, läs hela intervjun i den tryckta utgåvan, nr 3 / 2021.

Johan Magnusson.

En av frågorna föranleddes av att Johan Magnusson i en debattartikel uppmanade makthavarna att välja indikatorer med omsorg, så att dessa kan ge korrekta ingångsvärden kring effekterna av satsningar och nuläge för digitalisering, inte datorisering.

OFFENTLIGA AFFÄRER ställde bland annat frågan om vilken typ av indikatorer som han syftar på.

Johan Magnusson:
– Till exempel de nationella mätningar som nu skalas av SKR genom DiMiOS. En vetenskapligt framtagen modell som används av fler än 250 organisationer för att mäta och följa upp. Här har ni mätning av digitalisering. Rise digitala index är ytterligare metod, och sen OECD för den internationella jämförelsen.

Hur definierar du skillnaden mellan e-förvaltning och digital förvaltning?

– E-förvaltning är datoriserad förvaltning, digital förvaltning är digitaliserad förvaltning. Skillnaden ligger i att e-förvaltning bygger på en industrialiseringslogik där vi eftersträvar automatisering av tidigare processer för att reducera kostnader, digital förvaltning bygger på en digitaliseringslogik där man förstår att det förändrar antaganden kring offentlig förvaltning, till exempel var värde skapas. Transparens, användarinvolvering, öppenhet et cetera. Se OECD:s mätning: de har en modell för vad som utmärker digital förvaltning. 
 

Debattartikeln som det hänvisas till i början av texten var införd i Dagens Samhälle den 27 september 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *