”Tillförordnad partiledare”


 

Efter vår intervju reflekterar jag över hur många gånger Mikael Damberg påtalade vikten av att utöva ett gott ledarskap, både för de närmaste medarbetarna, för ledamöterna i riksdagen, för partiet i stort likväl som för nationen. Det är uppenbarligen en fråga som upptar mycket av hans tankar sedan han tog över som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Och det är troligtvis ingen enkel uppgift – de 112 socialdemokratiska ledamöterna ska styras att fungera som en enhet.

– Inför ett beslut måste vi kunna dryfta våra olika uppfattningar. Annars blir det inga bra beslut, det finns flera dimensioner i alla frågor. Men när vi har enats i en fråga, om vi till exempel går in i en uppgörelse med ett annat parti, då måste alla ledamöter rätta sig efter det löftet till dess vi gemensamt byter inriktning. Det är viktigt att hålla ihop i besluten, det får vara lite ordning och reda, säger Mikael Damberg.

Han berättar att han gärna vill väga in alla olika uppfattningar inför ett beslut, men att han skulle vara konflikträdd – det håller han inte med om.

– När jag var ung tyckte jag det var jobbigt när alla inte var överens, men jag har lärt mig att det inte är negativt. Jag är bra på att se möjligheter och lösningar i en situation, och det gör att jag uppfattas av en del som diplomatisk.

– Andra kan ha en gammal bild av mig som mycket bestämd, men den stämmer inte längre.

Vem då?
– Tja, det är en bild från förr.

Dags att debattera
Som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen har han en ny roll jämfört med sin företrädare.
– Eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen är det jag som företräder Socialdemokraterna i riksdagens partiledardebatter. Det är ett spännande uppdrag, säger Mikael Damberg.

Han genomförde sin första debatt i juni, och omdömet i media blev ”lugn och säker men utan överraskningar”.
Är det viktigt att man som politiker är omtyckt som person?

– Valforskning visar att politiska program och värderingar fortfarande spelar stor roll, mer så i Sverige jämfört med andra länder. Men forskningen visar samtidigt att personerna blir allt viktigare. Personerna visar vad partiet står för, du prövas även som människa för att se om du lever upp till de värderingar du säger dig företräda.

 

Namn: Mikael Damberg
Ålder: 40 år
Bor: Bergshamra, Solna
Familj: Fru och två döttrar
Uppdrag: Riksdagsledamot och gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Favoritämne i skolan: Matematik
Gillar: Löpning, fredagsmys och fotboll.

Mikael Damberg om…

… förebilder?
– Det finns flera – man kan ha förebilder inom olika områden. Men jag växte upp med Olof Palme som gjorde socialdemokraterna så mycket större. Han hade en enorm energi och ett engagemang som jag inspirerades av. Det handlar inte bara om att ha rätt, utan även att förmedla en känsla av att det är viktigt och att du brinner för det. Han skapade engagemang hos andra människor.

…arbetet i riksdagen.
– Riksdagen som arena har blivit mer intressant idag, det är helt enkelt roligare att vara i opposition, vi kan påverka mer och få igenom våra förslag. Vi har en minoritetsregering sedan förra valet vilket öppnar för en konstruktiv oppositionspolitik där vi kan få upp bra förslag på bordet.

…han har träffat Mauro Scocco någon gång?
– Haha, i något sammanhang har jag kanske stött på honom. Jag har fått höra många gånger att jag är lik honom. En gång satt jag mittemot ett par på tunnelbanan som trodde att jag var Mauro Scocco och trots att jag förklarade vem jag var ägnade de hela resan åt att berätta för mig om hans musik och vilka låtar de tyckte bäst om. Jag sjunger inte så bra, tillägger han.

…tips för att utmana sig själv?
– Jag kommer lätt utanför min comfort zone när jag träffar intressanta människor. Jag trivs med att lära mig nya saker – och inspireras att ta ett steg till. Rent konkret har jag en lista i min telefon som jag tittar på med jämna mellanrum. Listan visar vilka mål jag har satt upp för mig själv, långsiktiga mål som hjälper mig att komma ur vardagslunken.

– Men det finns en negativ aspekt och det är att vissa media, framförallt kvällstidningarna, ger en lite väl enkel bild av politiken genom att fokusera för mycket på personerna. Men det är något vi får leva med.

PR i maktens korridorer
När vår intervju görs i september är Mikael Damberg fullt sysselsatt med arbetet med socialdemokraternas skuggbudget. Han tar tillfället att säga några ord om de strategiska frågor som partiet valt att retoriskt fokusera på, nämligen kunskap och arbete. Som politiker kan man inte föra fram allt i debatt, man väljer sina frågor.

– Vi väljer att fokusera på utbildning och jobb, och där ryms flera viktiga frågor utöver skolan och arbetslösheten, även satsningar på forskning, utveckling av näringslivet, tillväxt och arbetsmarknad, säger Mikael Damberg.

Hur utformas det strategiska arbetet som omgärdar politiken – och av vem? PR-konsulter och marknadsförare används alltmer för att sälja in politikernas idéer.

– Både företag och partier är idag medvetna om marknadsföringens betydelse. Hur ett förslag säljs in påverkar hur debatten kommer att föras under flera veckor framöver, och detta präglar det politiska livet, säger han.
Men han tycker att vi har nått en gräns för vad man kan åstadkomma med smart marknadsföring.

– Ytterst måste man ha något bra att sälja. Ett riktigt bra förslag får betydligt större genomslag än vad man lyckas åstadkomma med hjälp av marknadsföring. Politiker som tror att man kan vinna val genom marknadsföring tror snett! Det handlar istället om att komma med relevanta frågor som människor tycker är viktiga.

Gå hem med gott samvete
Hur hanterar du en yrkesroll som innebär att du ständigt blir värderad och kritiserad?

– Man lär sig leva med det. Jag har varit aktiv i många år och har lärt mig hur man ska hantera det. Det gäller att vara sann mot sig själv och stå för det man säger och tycker så att man kan gå hem efter dagen med ett gott samvete. Då vinner man dessutom förtroende hos de som lyssnar.

– Man får inte heller ta allting så personligt. Ibland har folk rätt att kritisera, det finns alltid olika intressen och man bör skilja på sak och person. I början tog jag mer illa vid mig men jag har blivit bättre och tryggare i min roll idag.

Har du någon mentor?
– Jag har en person som jag träffar, det är inte min mentor men han agerar ändå lite som mentor. Han har varit med förr, men befinner sig inte just där jag själv befinner mig idag. Han hjälper till att reflektera, bolla idéer och komma med åsikter.

Han vill inte berätta vem personen är eftersom vederbörande inte är tillfrågad. Jag undrar förstås tyst för mig själv om det kan vara Göran Persson. Mikael Damberg arbetade bland annat som talskrivare åt honom under slutet av 1990-talet.

– Att stanna upp en timme och reflektera – det får man mångdubbelt igen. Och får man dessutom hjälp att bolla sina tankar är det ännu mer värt, säger han.

Man kan få uppfattningen att Socialdemokraterna är ett parti där det inte finns några hugade ledare. Men det är fel – där finns ju Mikael
Damberg. Och i väntan på nästa chans till en plats i regeringen arbetar han för fullt på att stärka sin ledarprofil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *