Vill bryta den osunda konkurrensen

Kommuner, regioner och andra offentliga aktörer fortsätter att med skattemedel i ryggen utsätta företag för konkurrens. Det slår Almega fast. Ulrica Dyrke, jurist och näringspolitisk expert i konkurrensfrågor, kommenterar för OFFENTLIGA AFFÄRER.

Almega hänvisar bland annat till Svenskt Näringslivs färska rapport ”Företagens regionala utveckling 2025” där 21 procent av de medverkande tjänsteföretagen upplever att den osunda offentliga konkurrensen skapar tillväxtproblem.

I egna rapporter har även Almega påpekat problemen när det offentliga bedriver säljverksamhet i direkt konkurrens med privata företag. Som exempel nämner de kommunala gym och caféverksamheter, samt statliga Samhall som säljer städtjänster.

Ulrica Dyrke, Almega.

Två av Almegas representanter; Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, och Ulrica Dyrke, jurist och näringspolitisk expert konkurrensfrågor, debatterar problematiken i Dagens Samhälle den 8 maj 2025.

Med anledning av debatten ställde OFFENTLIGA AFFÄRER några frågor till Ulrica Dyrke.

Ni hoppas på förslagen i en offentlig utredning som nyligen presenterat förslag på effektivare regler som skulle kunna leda till en sundare konkurrens. När tror du att dessa förslag kan bli konkret verklighet?

– Utredningens förslag avseende offentlig säljverksamhet är lovande – det skulle innebära viktiga steg i rätt riktning. Givetvis finns det dock delar av förslaget som behöver analyseras och begrundas mer i detalj. Förslaget är nu utsänt för remissynpunkter till midsommar och vi på Almega kommer såklart att yttra oss. Sedan är det upp till regeringskansliet att, i ljuset av inkomna remissynpunkter, ta fram en proposition med lagförslag som riksdagen kan ta ställning till. I fråga om ikraftträdande har utredningen föreslagit att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 augusti 2026. För egen del håller jag tummarna för att det tidsschemat kan hållas. 

Jag skrev om problemen med konkurrens från det offentliga för decennier sedan. Har det blivit bättre eller sämre sedan dess?
– Detta är mycket riktigt ett problem som tyvärr har funnits i decennier. Det har gjorts olika försök att komma till rätta med problemen, först genom inrättandet av ett slags konfliktlösningsråd och sedan genom att införa de konkurrensregler (KOS) som nu finns. Inget av detta har dock gjort något märkbart avtryck i företagens verklighet och problemen kvarstår definitivt. Särskilt drabbade av osund konkurrens från offentliga aktörer är företag inom tjänstesektorn. Så det är nu hög tid för ett omtag! 

Vad skulle du vilja hälsa till ledningen i de kommuner som ägnar sig åt offentlig säljverksamhet?

– Jag skulle vilja uppmana kommunerna att på allvar ta tag i denna viktiga fråga. Man bör inventera vilken säljverksamhet man har och om det är lagligt och lämpligt att bedriva verksamheten. Man bör öppna upp för en dialog med näringslivet för att fånga upp konkurrenseffekter. Vill man ha litet inspiration, så kan man gärna kika i rapporten ”Osund kommunal konkurrens – Företagens topp tio-lista”, som Almega har tagit fram tillsammans med Svenskt Näringsliv, Visita och Almega Tjänsteföretagen. Där finns konkreta tips på vad kommuner bör göra för att undvika konkurrenskonflikter med näringslivet.

Utredare föreslår förbud

Av debattartikeln framgår att Almega nu hoppas på en förändring sedan den offentliga utredningen som Ulrica nämner nyligen presenterat förslag på strängare regler som man hoppas kan leda till en sundare konkurrens. Utredaren föreslår ett förbud mot offentlig säljverksamhet ”som otillbörligt påverkar förutsättningarna för privata företag”, beslutanderätt för Konkurrensverket i sådana ärenden, samt möjlighet till sanktioner.

Fredrik Östbom och Ulrica Dyrke skriver:
”Utan tillväxt stannar Sverige. Utan entreprenörer och livskraftiga privata företag – ingen ekonomisk tillväxt. Det är dags att bryta den osunda konkurrensen. Sverige kan inte vänta.” 

Hela debattinlägget finns på Dagens Samhälle.