Vill modernisera regler för nattarbete

Det är dags att vi moderniserar reglerna för nattarbete: låt företaget och anställda bestämma själva när de jobbar utan statlig inblandning.

Kravet ställs av organisationen Företagarna apropå att flera svenska företag på senare tid nekats dispens för nattarbete. ”Sverige är ett exportberoende land och många företag måste kunna serva sina kunder dygnet runt. Det är dags att vi moderniserar reglerna för nattarbete: låt företaget och anställda bestämma själva när de jobbar utan statlig inblandning”, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö.

Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på
arbetsrätt och arbetsmiljö. Foto: Företagarna.

För en tid sedan berördes betaltjänstbolaget Klarna som fick böta 1,1 miljoner kronor för att man lät medarbetare arbeta nattpass under 2021 och 2022. Först senare fick bolaget dispens för nattarbete, efter att ha tecknat kollektivavtal under 2023. 

Spotify nekas

Nyligen meddelade Kammarrätten i Stockholm att det globala techbolaget Spotify inte får dispens för att låta sina medarbetare arbeta under natten. 

Efter beskedet meddelar Spotify att delar av 250 tjänster kommer att flyttas från Sverige. Bolaget ser det inträffade som ett exempel på ”föråldrad byråkrati”. HR-chef Katarina Berg framhåller i en debattartikel i Dagens Industri: ”I ett bredare perspektiv så hindrar det gällande regelverket företag i Sverige från att växa och nå sin fulla potential på den globala marknaden, vilket direkt bromsar Sveriges tillväxt”.

”Oerhört bakåtsträvande”

Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk
talesperson (C). Foto: Företagarna.

Hon får medhåll från politiskt håll genom centerpartisterna Jonny Cato, arbetsmarknadspolitisk talesperson, och Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson: ”Att en svensk domstol uppmuntrar företag till att sluta med nattarbete och i stället flytta jobben utomlands, är oerhört bakåtsträvande och riskerar att få stora konsekvenser för Sveriges techbransch. Dessutom sänder det signaler om att det är krångligt att driva företag i Sverige”, skriver C-politikerna i Expressen.

Förbud mot nattarbete

Det svenska förbudet mot arbete mellan midnatt och klockan 05.00 innebär att dygnsvilan måste börja senast vid midnatt. I princip är det ett nattarbetsförbud, men lagen medger att nattarbete utförs om det är nödvändigt med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter. Detta framgår av Arbetsmiljöverkets webbplats.

När arbetsgivaren saknar ett kollektivavtal som reglerar dygnsvila, nattarbete eller båda kan Arbetsmiljöverket besluta om det går att göra undantag från arbetstidslagen, en så kallad dispens. Arbetsmiljöverket kan ge dispens när

– det inte finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen

– kollektivavtal finns men reglerar inte det avtal som företaget söker dispens för

– kollektivavtal finns, men man kommer inte fram till en lösning, trots förhandling med facket.