Thomas Karlsson till nya uppgifter

Upphandlingschef Thomas Karlsson har beslutat sig för att varva ner. Han lämnar styrelsearbetet i SOI och arbetet som chef för UpphandlingsCenter i Falun-Borlängeregionen, en gemensam upphandlingsorganisation för Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef och Säters kommuner.

Hur känns det att börja trappa ner efter 46 år i den offentliga upphandlingens tjänst?
– Det har ju varit 46 år med en fantastisk utveckling vad gäller offentlig upphandling. Det är numera i de flesta organisationer ett stort fokus på upphandlingen, vilket är positivt. Samtidigt är det ett tufft jobb, och jag känner nog att tiden är den rätta för att ge mer tid åt andra saker.

Vilket är ditt mest positiva minne av verksamheten?
– Utan tvekan de knappt sju åren som jag var upphandlingschef i Östersunds kommun, en kommun som genomsyrades av kvalitet och ordning och reda, vilket är en fröjd för en upphandlingschef.

I din intervju publicerad på SOI:s webbplats pekar du att förutsättningarna är mycket olika i kommunerna när det gäller vilken koll man har på inköp och upphandling. Siljankommunerna var t.ex. inte mogna att lägga sin upphandling i kommunalförbundet Region Siljan, säger du. Vilka kriterier bör vara uppfyllda för att man ska lyckas med sådana samarbeten över kommungränserna, enligt din uppfattning? thomas_carlsson
– Först och främst är det att de som deltar i samarbetet har stor tillit till varandra, både bland politiker och bland tjänstemän. Utan denna tillit kommer det aldrig att lyckas. Sedan gäller det förstås att man lyckas att rekrytera kvalificerade medarbetare, det är ju de som ska göra jobbet. Men man ska veta att det finns många fallgropar på vägen när man ska bygga t ex en gemensam upphandlingsorganisation, och resan är sällan spikrak.

Du pekar också på svårigheten i att rekrytera upphandlare och upphandlingschefer i vissa regioner. Du vill nu ägna tid och energi åt att få igång en ny utbildning. Kan du berätta mer om detta?
– Det är nog mer eller mindre svårt över hela landet, och då fler och fler kommuner och andra myndigheter satsar mer resurser på sina upphandlingsorganisationer har det uppstått en brist på utbildade sökande. Jag hoppas och tror att de KY-utbildningar som erbjuder sådana utbildningar har en stor uppgift att fylla. Tidigare har det ju funnits gott om utbildningar för redan versamma upphandlare, men i det närmaste ingenting för de som vill bli upphandlare. Tänk när vi kommer dit att upphandlare är ett yrke som ungdomar siktar på!

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att vintern ska ta slut, och att vi får en härlig vår och sommar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *