Handlare känner sig rättslösa
De senaste två åren har butiksstölderna ökat med 800 miljoner kronor. Ökningen av stölder och hot har fått var femte handlare att fundera på att sluta.
Detta får Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer att rasa. ”Det har blivit helt galet. Politikerna tar inte problemen på allvar – och polisen har gett upp. Istället låter man kriminella ligor diktera villkoren”, säger han till GP.
När handlarna försöker stoppa snatterier och stölder riskerar de att råka illa ut. En butikschef har blivit skallad och klöst, en annan spottad på och hotad till livet. Det är vardagen för två livsmedelsbutiker i Lund enligt nyhetsbrevet f+.
Snattar igen samma dag
Än mer frustrerande är att rättssystemet inte tycks ta situationen på allvar. I vissa fall är snattren tillbaka i butiken redan samma dag och begår nya stölder, trots att polisen gjort ett ingripande. Utredningen läggs snabbt ner.
”Man känner sig helt uppgiven och får ingen upprättelse när man blir utsatt för brott. Jag är orolig för vart det här är på väg”, säger Ola Hollerup, butikschef i en ICA-butik, till Sydsvenskan.
Han visar upp en tjock pärm med stöldanmälningar som och tillbud i butiken, de flesta nedlagda. ”Detta är ett systemfel,” säger han.
”Borde få porta folk”
I en ledare i Kristanstadsbladet i maj 2019 föreslås att butiker ska kunna porta folk. ”Bara genom att skyndsamt se över tandlösa och generösa lagar kan våra handlare skyddas mot skurkar”, menar tidningen och hänvisar till Trygghetsbarometern där 35 procent av handlarna uppgav att de hade drabbats av någon form av stöld den senaste veckan.
Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siffror minskade visserligen antalet anmälda stölder och snatterier mellan 2009 och 2018. Siffrorna är dock förrädiska, menar tidningen, eftersom två av tre stölder inte anmäls då de utsatta upplever att det inte leder någon vart. ”Lagen är för tandlös och generös. Polisen står handfallen – och bovarna skrattar”, avslutar bladet.