Hon modererar E-förvaltningsdagarna

Den uppskattade Paulina Modlitba är i höst för fjärde gången tillbaka som moderator på eFörvaltningsdagarna.

Paulina Modlitba. Arkivbild.

Därmed blir hon den som modererat konferensen flest gånger i dess 16-åriga historia. Både programråd och konferensdeltagare hyllar henne för det stora engagemanget.

Paulina är en av Sveriges främsta moderatorer samt expert inom digitalisering, tech och innovation och syns frekvent som AI-expert på Nyhetsmorgon. ”Vi är stolta och glada över att hon har möjlighet att leda oss igenom dagarna igen” skriver arrangören Hexanova Events AB i ett nyhetsbrev den 7 maj 2025.

Inför Paulinas medverkan fick arrangören möjlighet att ställa frågor om hennes tankar kring dagarna. OFFENTLIGA AFFÄRER återger här frågorna och svaren.

Detta blir din fjärde gång som moderator för eFörvaltningsdagarna, varför tycker du det är en viktig konferens för den offentliga sektorn?

– eFörvaltningsdagarna är en av få arenor där digitalisering, styrning, teknik och samhällsnytta får mötas på riktigt – utan silor som sätter stopp för dialog. Den offentliga sektorn står inför en historisk transformation, där teknologin inte längre är en möjliggörare i marginalen utan en strategisk kärnfråga. Just därför behövs forum där ledare, experter och praktiker får prata om både vision och vardag, hinder och hopp. Det är också en plats där det är okej att inte ha alla svar, men där vi tillsammans kan börja ställa bättre frågor. 

Vad ser du, kommer bli viktigt att prata om den 19–20 november under konferensen?

– Det jag ser framför mig är ett fortsatt fokus på hur vi bygger tillit kring och verklig nytta med teknik; både inom organisationerna och gentemot medborgarna. AI, automation och dataetik kommer vara centrala teman, men lika viktiga är de mjukare frågorna: hur vi stärker digital kompetens, främjar samarbete mellan myndigheter och ser till att förändringen faktiskt sker med – inte bara för – människorna i organisationen. Jag hoppas också vi vågar prata mer om mod, ansvar och tempo: hur kan vi fatta beslut snabbare, samtidigt som vi håller i våra värderingar och etiska principer?