”Bemannad polisstation i varje kommun”

En bemannad polisstation är inte bara en fysisk plats. Den är en symbol för trygghet. En ständig närvaro av polisen i en kommun ökar den allmänna tryggheten och kan förbättra invånarnas livskvalitet. Det anser flera socialdemokrater i Dalarna.

De konstaterar att Sverige under senare år sett en ökning av våldsbrott och andra former av brottslighet. Många medborgare upplever att polisens närvaro är otillräcklig, vilket skapar en känsla av otrygghet, menar S-politikerna.

Inlägget stämmer väl in i den debatt om kommunpoliser som förekommit under en tid och som OFFENTLIGA AFFÄRER speglat. Även om det i just detta fall handlar specifikt om ökad polisiär närvaro lokalt. Underförstått inom nuvarande polisorganisation.

Tryggare Sverige

År 2022 ansåg Magnus Lindgren, general­sekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige, att kommunerna i Sverige precis som i många andra länder, måste få möjlighet att ha en specifik kommunal polis­verksamhet som ett komplement till den statliga polisen.
– Jag skulle bli förvånad om vi inte har en kommunal polis inom fem år i Sverige, sa han till OFFENTLIGA AFFÄRER då.

Björn Eriksson, före detta rikspolischef och Interpol-president, är en annan flitig debattör i frågan. I oktober 2023 hävdade han att det är dags att införa en kommunal polis och att hitta nya sätt att finna kompetenta brottsutredare i form av civila specialister. OFFENTLIGA AFFÄRER speglade debatten: ”Poliser med god lokalkännedom och kontinuerligt vaksamma ögon, poliser som inte titt som tätt kommenderas till insatser på annan ort, så som i dag sker”.

S-politikerna i Dalarna vill nu se ”en bemannad polisstation i varje kommun för att ge ökad trygghet och stabilare lokalsamhällen.” De tror att ökad polisiär närvaro också utanför storstäderna skulle avskräcka från brottsligt beteende och därigenom minska brottsligheten över tid.

Deras inlägg var infört i Dagens Samhälle den 13 februari 2025.