Bli en skicklig presentatör
Tillhör du dem som inte är bekväm i rollen som presentatör men kanske ändå måste prata inför andra för att det ingår i ditt yrke? Gösta Palmqvist delar med sig av sina bästa råd.
Tänk dig att kunna överraska dina kollegor och medarbetare med att stå trygg inför dem och, om inte trollbinda, så i alla fall få dem intresserade av och nyfikna på vad du har att säga. Det är fullt möjligt! Gösta Palmqvist, instruktör på Inlär i Väst AB, vet och har hjälpt 10 000 deltagare att bli bättre på presentationer. Metoden är enkel och går ut på att du helt sonika får träna dig på att tala inför grupp. – Det handlar inte om retorik i egentlig mening. Det jag arbetar med handlar mer om att våga – om fobi och självförtroendeträning, säger Gösta Palmqvist. Vad är det som driver dig till att inspirera andra? – Incitamentet för mig är väl, liksom för alla andra, att vara behövd och att vilja gör någonting för andra. Det kommer fram folk till mig och säger; Du den där endagsträningen jag gick hos dig, den innebar att jag fick tummen ur. Någon annan har sagt; Kursen hade en jävla betydelse för mig! Utmana rädslan – – En betydelsefull ingrediens är att deltagarna ger varandra positiv respons och det verkar som det väcker någonting inom människorna, att de duger som de är på något vis, säger Gösta Palmqvist. Han har själv en gång i tiden känt sig obekväm inför uppgiften att hålla i presentationer. – Jag var datachef på en byggfirma, vilket innebar att jag skulle stå inför ledningsgruppen och motivera kostnaderna för data-avdelningen. Jag tyckte verkligen att det var pest och gick då en kurs i att stå inför grupp, vilket innebar en stor förändring för mig. – Jag gick ifrån att tycka det var pest, till att till och med tycka det var roligt att förbereda mig att tala inför andra, så jag vet av egen erfarenhet vad det gör med människor, och tror att det i stort sätt är lika för alla. En kurs för alla – Jag skulle vilja säga att alla kan ha nytta av kursen. Det kommer till och med estradörer som är kanonbra inför grupp, men de säger att det ibland blir platt och de vet inte varför. |
Att lyckas med en presentation Lathund för en lyckad kort presentation Minnesramsa över vårt solsystem |
– Den äldste deltagare jag haft var 72 år. På min fråga om vad som fick honom att gå den här träningen svarade han; Allt går alltid att göra bättre, berättar Gösta Palmqvist. Han arbetar mycket ute på företag och håller träning för till exempel säljare.
Självförtroende med minnesteknik
Han anpassar träningen något när det gäller företag men i princip är det en standardkurs. Under utbildningen får du lära dig användbara tekniker och tips som du kan använda i ditt arbete såväl som i din vardag.
Du får bland annat lära dig vad som är viktigt att tänka på när du håller en presentation och vad som gör den effektiv. Hur du engagerar, blir lyssningsvärd och trovärdig. En självupplevd historia är ett exempel på en bra intresseväckare som fångar publiken. Och när du själv tror på det du säger blir du mer engagerad – ett tips för att bli mer trovärdig hos lyssnaren.
Du får också lära dig fantastiska minnestekniker, exempelvis att bygga så kallade minnesstaplar. I korthet går det ut på att skapa inre bilder som hänger samman med varandra. Desto starkare och mer överdrivna bilderna är, till form och färg, dessto bättre fastnar de i minnet, speciellt bilder om sex och blod.
Sammanhängande fungerar bilderna som minnesstöd, limmet som håller ihop det du ska säga och hjälper dig att få struktur på din presentation.
Att komma ihåg vad du ska säga och få ordning på det du vill förmedla, utan att riskera att tappa bort dig, inger trygghet. Att minnas är således viktig för självförtroendet.
Med dessa tekniker till ditt förfogande, tillsammans med positiv respons på din egen träningsinsats, stärker du ditt självförtroende och har möjlighet att utvecklas och bli en skickligare presentatör.
Under rubriken Våga tala i grupp! kan du läsa om undertecknads egen upplevelse av sin träning i att tala inför grupp.
Mona Sundquist