”Butiker bör vara skyldiga ta emot kontanter”
Sverige borde följa Danmarks exempel med en lag som innebär att alla bemannade butiker är skyldiga att ta emot kontanter, menar Karin Stålhandske, vd Loomis.
Karin Stålhandske. vd, Loomis.
I Norge finns en liknande lag och där har regeringen nyligen lagt ett förslag på att skärpa efterlevnaden av den, tillägger hon.
– Våra grannländer förstår att kontanter är nödvändiga. Nu måste regering och riksdag ta sitt ansvar för att kontanterna ska finnas kvar. Social hållbarhet och inkludering kan inte bara vara tomma ord, förklarar Loomis vd i ett debattinlägg.
Social hållbarhet
Det handlar enligt företagets vd om social hållbarhet, vilket bland annat innebär att kunna betala på det sätt man önskar och att inte exkluderas på grund av korttvång.
– Om det saknas möjlighet att använda kontanter, lämnas runt en miljon svenskar utanför, de som av olika skäl inte kan eller vill använda kort eller digitala betalningar.
Viktigt för beredskapen
Debattören hänvisar till en undersökning från Kantar Sifo beställd av Bankomat som visar att det svenska folket tycks ha insett riskerna med ett kontantlöst samhälle. Enligt undersökningen vill 81 procent av svenskarna att kontanterna ska finnas kvar. Motsvarande siffra 2018 var 68 procent.
– Det skäl som de flesta anger är att kontanterna är viktiga för samhällets beredskap, förtydligar Karin Stålhandske.
Läs hela debattartikeln här.
Om Loomis
Loomis Sverige AB är Sveriges enda transportör av kontanter. Dygnet runt tar företaget emot, transporterar, räknar upp och lagrar kontanter. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen (www.fi.se) och har tillstånd att tillhandahålla betaltjänster enligt lagen (2010:751) om betaltjänster. Loomis är ett auktoriserat bevakningsföretag.