Chefsråd från ministern

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström höll inledningsanförandet under Chefsdagarna och passade även på att ge lite goda chefsråd.

Hillevi Engström berättade att när hon tillträdde sin tjänst för ett år sedan beslutade hon sig för vilka frågor hon framförallt skulle fokusera på under det första året.

– Jag har under mitt första år valt att fokusera på de som står längst bort ifrån arbetsmarknaden.

Hon har under året varit ute och träffat människor i alla typer av situationer som har särskilt svårt att få arbete, och berättar att hennes erfarenheter från 20 år som polis har varit till nytta. Hon menar att hon kan göra en hel del för att främja dessa grupper, framförallt unga utan utbildning, utrikesfödda samt personer med funktionshinder, att få arbete men till slut ligger det på de rekryteringsansvariga ute i verksamheterna att nappa på de möjligheter som erbjuds. Det var en direkt uppmaning till de drygt 120 verksamhetschefer som fanns på plats i publiken.

Hon räknade upp ett antal företag som hon såg som förebilder i att anställa personer med funktionshinder, däribland hamburgerkedjan Max samt ICA-koncernen.

– Det finns vinster att göra för alla parter, för den enskilde som får ett jobb, för arbetsgivaren som kan få anställningsbidrag och för samhället som får ytterligare en person att bli självförsörjande.

På uppmaning gav hon även lite chefsråd.

– Man bör inte ha för stort kontrollbehov, det är viktigt att lita på att medarbetarna klarar sina uppgifter. Se också till att må bra själv – för att vara en bra chef. Säg till dina medarbetare att tala om för dig vad du behöver veta – inte vad de tror att du vill veta.

Hon pratade också om att ta ansvaret – att helt enkelt vara chef.
– Man måste hålla medarbetarna bakom ryggen, det är jag som är ansvarig.

Chefsdagarna arrangeras av Akademikerförbundet SSR och hålls sedan flera år tillbaka i Helsingborg. Carin Wredström, borgmästare i Helsingborg, höll en kort och bildspäckad välkomsthälsning och avslöjade att palmerna på Helsingborgs strandpromenad är något som medborgarna vurmar så mycket för att man lägger en ansenlig summa på att behålla.

– Inför varje vinter gräver vi upp palmerna och ställer dem i växthus för att sedan plantera ut igen på våren, berättade Carin Wredström.

 

En längre intervju med Hillevi Engström hittar du här.

Vad Sverige behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *