De gamla stadshotellens räddare
Under årens lopp har Elites grundare och ägare Bicky Chakraborty räddat ett antal klassiska stadshotell runt om i landet genom att återställa dess prakt och glans. Vi har besökt femstjärniga Elite Plaza i Göteborg och pratat med regionchef Carlo Mandini om konsten att blanda anrikt och modernt.
Hotellkedjan Elite består idag av 22 hotell på 13 orter – från Malmö i söder till Luleå i norr, kanske mest förknippade med den spännande kombinationen av modern inredning i gamla anrika fastigheter. Hotellkedjan har växt snabbt och fortsätter att växa, trots ekonomiskt oroliga tider.
De närmaste åren öppnar fyra nya hotell, i Lund bygger man nytt, i Örnsköldsvik är hockeyspelaren Peter Forsberg involverad, i Gävle startar en restaurering av ett gammalt stadshotell och även i Eskilstuna renoverar man ett stadshotell men av modernare snitt.
Står på tre ben
Alla Elites hotell är 4-stjärniga förutom 5-stjärniga Elite Plaza Hotel i Göteborg. Det är dit vi styr stegen för en intervju med regionchef Carlo Mandini. Hotellet är inhyst i gamla Brand- och Livförsäkringsbolaget Sveas lokaler, och påkostat är bara förnamnet. Jag har blivit utlovad en konferenslokal med tak i handsnidat trä.
Vi sitter ner i en sittgrupp intill hotellets välrenommerade restaurang Swea Hof. På väggarna hänger en tillfällig konstutställning och tavlorna är till salu. Stilen är modern. Väggarna lämpar sig bra för konst – stora ytor och mycket rymd.
– När vi startade vår satsning på att ta över gamla vackra, men nedgångna stadshotell var det tidigt 80-tal. Då var inte många intresserade av dessa byggnader, man ville hellre bygga nytt, berättar Carlo Mandini.
– Det finns mycket själ och karaktär i de här fastigheterna vilket också gör våra möteslokaler helt unika. Idag är det många som efterfrågar kombinationen av gammalt och modernt.
Under många år renoverades äldre fastigheter oförsynt utan en tanke på det estetiska. De vackra taken doldes under innertak till exempel.
– Vi vill förädla lokalerna, som en gång i tiden varit ortens stolthet och samlingspunkt. Vi tar hjälp av professionella restauratörer för att få fram husets ursprungsskick. Det finns inte pengar för att bygga på det sättet idag, säger Carlo Mandini.
Men att restaurera kan inte heller vara gratis?
– Det stämmer, vi måste hålla hög beläggning och rätt prisbild. Under lågkonjunktur tvingas vi som arrangör kompromissa, men vi har en miniminivå.
Möten i staden, med centralt läge, stryker dock inte med lika snabbt i lågkonjunktur som konferensanläggningarna på landet. Elite Plaza har cirka 70 procent dagkonferenser vilket hjälper till att hålla omkostnaderna nere för kunderna.
– Vi har tre ben att stå på, hotell, konferens och restaurang. Ibland får den ena bära den andras kostnader. Puben är ju till exempel attraktiv även under lågkonjunktur.
En rundvandring
Fastigheten byggdes 1889. Ansvarig för bygget var F O Peterson och Söner Byggnads AB. Samma firma gjorde över 100 år senare också ombyggnaden i Elites regi.
Vi tar en rundvandring i huset. Sveasalen, som är åttakantig, ingår i den 200 kvadratmeter stora Sveasviten. Från början var salen salong i direktörens tjänstebostad och 1909 blev salen Brand- och Livförsäkringsbolag Sveas styrelserum. Sveasalen har plats för 50 personer.
Det är i Maharadjasalen jag får beskåda det kulturminnesmärkta tak som snidades av Junghänel & Richter. Här hade gamla Svea-vd:n sitt kontor, pampigheten får i alla fall mig att känna mig liten och jag tänker att det måste vara relativt viktiga personer som bokar sina konferenser här.
– Vi är väldigt måna om att alla våra kunder ska känna sig välkomna hos oss. Vi driver ett lyxhotell men här förekommer inget snobberi, säger Carlo Mandini.
Carlo Mandini är en välklädd och korrekt man, men bara några minuter in i intervjun kan jag bekräfta att hans bemötande är uppriktigt och intresserat.
Rundvandringen fortsätter, via Florentinska pelarsalen, upp till penthouse som erbjuder en betydligt mer avslappnad mötesmiljö.
Carlo Mandini spår att efterfrågan på traditionell biosittning minskar till förmån för mer kreativa sittningar.
– Det ska gärna vara informella miljöer, öppet – inte så konservativt. De nya generationerna sitter gärna i loungemiljö och arbetar.
Mindre fylla, bättre mat
Maten är en viktig del av konferensen och hos Elite är ambitionen att ligga i de övre nivåerna av skalan.
– Matmedvetenheten hos våra kunder har ökat och vi får en hel del positiv feedback, vilket är mycket motiverande.
Han berättar att konferenserna är mer civiliserade idag jämfört med för ett par tio år sedan, inte lika mycket fylla.
– Som arrangör säljer vi mindre alkohol, men det vi vinner är att våra gäster trivs och minns vistelsen som trevlig och det är oerhört mycket värt, säger Carlo Mandini.
Efter intervjun skakar vi hand i den otroligt pampiga entrén och jag tänker att det är mycket lovvärt att någon förvaltar dessa kulturskatter.