En kontorsstol för kvinnor
Tycker du att det låter som ett dåligt skämt? Lennart Tranback, initiativtagare till stolen Lei, försvarar sin satsning som lanseras nästa år.
Varför behövs det en kontorsstol för kvinnor?
– Det är ju allmänt känt idag att många produkter är utformade utifrån mannen som norm, exempelvis inom läkemedel, och vi började fundera på om detta kan gälla även kontorsstolar. Så vi samlade ett antal experter på området i en workshop som mynnade ut i ett bekräftande av vår frågeställning – det är skillnad, kvinnor sitter annorlunda än män, säger Lennart Tranback, vd på Officeline och initiativtagare till stolen Lei.
Vad gör stolen Lei bättre lämpad för kvinnor?
– Det första och mest uppenbara är storleken. Vi har gjort en stol som är något mindre än standard. Dessutom har vi sett att kvinnor och män sitter olika på stolen. Män lutar sig oftare tillbaka medan kvinnor sitter mer upprätt och framåtlutat. Orsakerna har till viss del psykosociala kopplingar men det har gjort att kvinnor också är bättre byggda för att sitta mer upprätt, med en annan muskulatur i bäckenet. Det gör att de ofta sitter längst ut på stolens framkant. Vi har därför utvecklat en kontorsstol där man kan sitta mitt i stolen och få ordentligt stöd även när man sitter framåtlutad.
Hur då?
– När du lutar dig framåt skjuts ett svankstöd ut i ryggen. Detta är något vi har patentutvecklat. Motsatsen har funnits tidigare, att ryggstödet ger extra svankstöd om du lutar dig tillbaka i stolen. Vår utmaning har varit tekniskt svårare men vi har hittat en bra lösning.
Är designen viktig?
– Det är det definitivt och vi har tagit hjälp av en av våra internationellt mest framgångsrika designers Monika Förster. Stolen har för det första inga synliga spakar, istället finns två runda handtag på vardera sidan om sitsen. De känns mjukare, har ett snyggare formspråk och är funktionella för att justera stolens höjd och hur långt bakåt du vill kunna luta dig. Även armstöden används för att höja och sänka stolens sits och rygg. All mekanik är täckt av stolstyget.
När kommer stolen börja säljas?
– Under nästa år. Vi påbörjade projektet för tre år sedan och nu står vi i startgroparna för tillverkningen. De första 100 exemplaren kommer att testas utförligt och vi kommer att delta på flera stora möbelmässor i Europa under våren.
Har du något att tillägga?
– Det är roligt att kunna berätta att Tekniska Museet i Stockholm har ett exemplar av stolen Lei i sin permanenta utställning, avslutar Lennart Tranback.