Farligt peka ut vissa grupper
Historien är mycket tydlig, att beskriva människor som problem och sjukdomar slutar aldrig väl. Att avhumanisera och peka ut vissa grupper – de som flyger, som äter kött eller kör bil – som tärande är en utveckling som måste sluta nu.
Det menar Mathias Sundin, grundare och ordförande Warp Institute och tidigare riksdagsledamot (L), samt Magnus Aschan, ansvarig Warp Green Tech Program och tidigare chefredaktör.
Farlig falang ökar
I en debattartikel i Expressen skriver de att utmålandet människor som ett problem, en sjukdom som måste begränsas, har sin grund långt tillbaka i den mörkgröna miljörörelsen. ”Men i takt med att klimatdebatten växer i proportioner har också denna farliga falang fått ett betydligt större utrymme”, konstaterar de.
Debattörerna betonar att vetenskapen är tydlig, människan påverkar klimatet och vad utgången av detta blir är beroende av hur vi tillsammans agerar.
Idéer, samarbete, teknik
De tror att lösningen på denna ”gigantiska utmaning” löses på samma sätt som gjort att vi inte längre lever i 1700-talets svält och fattigdom. Nämligen genom idéer, samarbete och teknik, där varje människa ses som en resurs. Detta utgör våra överlägset bästa verktyg för att lösa problem, slår Sundin och Aschan fast, och tillägger.
Smartare verktyg
”Så har vi löst svåra utmaningar sedan civilisationens gryning och skapat allt från bevattningssystem till vaccin och solceller. De här verktygen måste vi nu använda smartare och i större skala än någonsin. Ett anspråkslöst förslag är att förpassa misantropin till historiens sophög”, avslutar debattörerna.
Hela artikeln via länken:
https://www.expressen.se/debatt/farligt-manniskoforakt-okar-i-klimatdebatten/