Fastighetsägare kan tvingas till samverkan

Ska fastighetsägare kunna tvingas till samverkan med det offentliga för att ”stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet”? Nej, säger fastighetsägarna bestämt.

Men det är en av de frågor som en utredning penetrerat och vars förslag lagts fram för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Rubriken är Utredningen om åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön.

– Det går inte att lagstifta fram engagemang, säger Marie Enhörning, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Marie Enhörning, Fastighetsägarna. Foto: Fastighetstidningen.

”Därmed vänder sig ytterligare en tung aktör mot det lagförslag på obligatorisk platssamverkan som nu läggs fram”, konstaterar Fastighetstidningen i sitt nyhetsbrev.

”Samverkan fungerar redan”

Marie Enhörning påpekar att lagstiftning är ett kraftigt verktyg som enbart ska användas där det verkligen behövs.

– Men här vill man in och lagstifta på ett område där det redan finns fullt fungerande platssamverkan. Det behövs därför ingen lagstiftning, uppger Marie Enhörning för Fastighetstidningen.

En annan anledning för att inte lagstifta, enligt Marie Enhörning, är att det blir för fyrkantigt. Det är nämligen så att sättet att samverka skiljer sig väsentligen mellan olika platser i landet.

– Varje plats är unik, och samarbetet beror mycket på vilka enskilda individer som finns hos de olika aktörerna, förklarar Marie Enhörning.

Avgift för samverkan

På regeringens webbplats framgår att utredningens utgångspunkt är att ”frivillig områdessamverkan fortsatt kommer att vara den vanligaste formen av områdessamverkan.”

Ändå föreslår utredningen i sitt betänkande en lag om avgift för områdessamverkan (red:s kursivering). Syftet sägs vara att ”säkerställa en långsiktig och förutsebar finansiering för samverkan mellan det offentliga och fastighetsägare”.

Utredningen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Nu kommer utredningen och dess förslag att skickas ut på remiss, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson till pressen och menar att ”det behövs fler verktyg som kan öka tryggheten och attraktiviteten såväl i bostadsområden som på andra platser och som kan bidra till en positiv utveckling i Sverige.” 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
.