”Förskolan ska vara hundra procent giftfri”
En fjärdedel av alla kommunala förskolor i Sverige har fortfarande inte ställt om till en giftfri vardag, enligt Naturskyddsföreningen.
– Det är en fråga som borde prioriteras, tycker Mats Marklund, vd SWATAB.
Barn är extra känsliga för kemikalier och utsätts för mer kemikalier än vuxna. Ändå förekommer det idag stora halter av miljögifter i Sveriges förskolor, framhåller Mats Marklund i en debattartikel i nr 4 av OFFENTLIGA AFFÄRER med utgivning i mitten av oktober 2022.
Det faktum att 75 procent av de kommunala förskolorna och många av de privata jobbar aktivt för en giftfri förskola räcker inte.
– Det är otroligt fina framsteg – men jag anser att hundra procent av alla förskolor i Sverige borde jobba medvetet för en giftfri vardag, menar Mats Marklund.
Dåliga rengöringsmedel
– Jag som verkar i städproduktsbranschen tycker att det är skrämmande att se vilka rengöringsmedel som fortfarande används i anslutning till barn, framhåller Mats Marklund.
I debattartikeln nämnder han att forskare vid Universitetet i Bergen har funnit att konventionella rengöringsmedel för lokalvård är lika skadliga för lungorna som rökning. Dessutom minskar lungkapaciteten hos personer som jobbat som lokalvårdare i 20 år lika mycket som hos personer som rökt 20 cigaretter om dagen.
Lätt byta ut medel
Att byta ut konventionella städmedel och i stället använda sig av en helt giftfri rengöring i förskolan är varken dyrt eller svårt, menar vd:n.
– På SWATAB har vi till exempel utvecklat ett system som filtrerar vanligt kranvatten och gör det ultrarent och avjoniserat. Ytorna blir då precis lika rena som med konventionella städprodukter och städningen uppfyller de krav och riktlinjer som finns inom städbranschen ur ett rengöringstekniskt perspektiv – men helt giftfritt.